Šéfka eurokomisie pricestovala na Ukrajinu a stretla sa so Zelenským. Jej návšteva pred zimou má dôvod

dnes 10:07 , Aktualizované: dnes 13:41

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok oznámila, že pricestovala do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny.

Návšteva pred zimou má dôvod

Rokovať budú o podpore EÚ pre Ukrajinu, jej pripravenosti na zimu, obrane či pôžičkách od štátov G7. Informuje o tom na správa agentúry Reuters.

"Moja ôsma návšteva Kyjeva prichádza v čase, keď sa čoskoro začne vykurovacia sezóna a Rusko sa aj naďalej zameriava na energetickú infraštruktúru (Ukrajiny)," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X.

Predsedníčka EK vo štvrtok ozrejmila, že 160 miliónov eur z ruských zmrazených aktív sa vyčlení na pokrytie humanitárnych potrieb Ukrajiny počas tejto zimy.

Rusko vyradilo z prevádzky približne deväť gigawattow (GW) ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo podľa von der Leyenovej predstavuje "energetický ekvivalent troch pobaltských štátov". Podľa jej slov je cieľom EÚ obnoviť 2,5 GW výrobnej kapacity a zároveň zvýšiť vývoz s cieľom dodať Ukrajine dva GW energie.

Mierový plán chce Zelenskyj predstaviť aj kandidátom na prezidenta USA

Ukrajinský mierový plán týkajúci sa vojny proti Rusku závisí od rýchlych rozhodnutí, ktoré spojenci Ukrajiny urobia ešte tento rok, povedal v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po rokovaní s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Kyjeve.

Zelenskyj nedávno povedal, že mierový plán alebo tiež plán víťazstva chce ešte tento mesiac predstaviť americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi, oboznámiť s ním chce aj oboch amerických prezidentských kandidátov, teda viceprezidentku Kamalu Harissovú a exprezidenta Donalda Trumpa. Plán podľa Zelenského počíta s posilnením Ukrajiny a natoľko silným "psychologickým" dopadom na Rusko, že sa Moskva rozhodne vojnu ukončiť diplomatickou cestou.

Von der Leyenová tiež oznámila, že EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 35 miliárd eur. Podľa Zelenského poslúžia tieto peniaze na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany a energetiky a na nákup zbraní od ukrajinských zbrojoviek.

Pozrite si reportáž z 19.septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok