Fico bol v Poľsku. Von der Leyenová sa stretla s premiérmi krajín zasiahnutých povodňami, sľubuje finančnú pomoc

včera 10:33 , Aktualizované: včera 22:26

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vo štvrtok popoludní v poľskom Vroclave stretla s premiérmi krajín, ktoré v posledných dňoch zasiahli ničivé záplavy.

Na schôdzke sa rokovalo o spôsoboch, ako čo najrýchlejšie a najflexibilnejšie podporiť ľudí a oblasti zasiahnuté ničivými povodňami. Von der Leyenová spomenula, že pri kríze sa využíval aj program diaľkového prieskumu Zeme Copernicus a satelity, vďaka čomu bolo možné sledovať vývoj záplav.

Kohézny fond ako riešenie

Fond solidarity podľa nej možno použiť na obnovu ciest, železničných tratí či mostov. Tieto peniaze však podľa nej nebudú stačiť, takže na schôdzke sa hovorilo aj o možnosti flexibilného použitia prostriedkov z kohézneho fondu.

Postup bude podľa nej taký, že krajina najprv dostane peniaze a následne ich bude môcť použiť na stopercentné financovanie projektov na odstránenie škôd.

Slovensko ustálo záplavy bez obetí

Premiér SR Robert Fico pripomenul, že "Slovensko pri týchto povodniach má to šťastie, že nemá obete na ľudských životoch". Vyjadril ľútosť, že vo zvyšných troch krajinách pri záplavách zahynuli ľudia.

"Ľudia, ktorí žijú v Európskej únii, chcú vidieť, že orgány EÚ prejavujú rovnakú mieru starostlivosti o občanov EÚ, ako často prejavujeme o ľudí v iných krajinách, kde majú takisto rôzne tragédie a kde čelia obrovským nešťastiam," vyhlásil Fico. Podľa neho táto pomoc zo strany EÚ zvýši dôveryhodnosť európskych inštitúcií v očiach občanov.

Konsenzus po menej ako hodine

Hostiteľ schôdzky, poľský premiér Donald Tusk, sa poďakoval von der Leyenovej za promptnú reakciu. "Potrebovali sme len 45 minút na to, aby sme sa zhodli na našich očakávaniach a dostali prísľub zo strany Európskej komisie, s ktorým sme spokojní," povedal.

Český premiér Petr Fiala pripomenul, že najviac zasiahnuté v ČR sú Olomoucký a Moravskosliezsky kraj, pričom vláda plánuje vyčleniť na pomoc zasiahnutým oblastiam 40 miliárd korún (1,5 miliardy eur).

Rakúsky kancelár Karl Nehammer informoval, že jeho vláda vynaloží na riešenie následkov povodní miliardu eur a ďalšiu polmiliardu bude môcť čerpať z EÚ.

Fico pomoc ocenil

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie pre krajiny postihnuté záplavami považuje premiér SR Robert Fico za "obrovskú pomoc". Výrazne to podľa neho prispeje k náprave škôd, ktoré vznikli v štátoch strednej Európy v posledných dňoch.

Uviedol to po stretnutí šéfov vlád štyroch krajín s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v poľskom Vroclave, informuje osobitný spravodajca TASR.

Stretnutie zhodnotil ako prínosné

Podľa Fica Slovensko, Česko, Poľsko a Rakúsko ešte pred týmto návrhom von der Leyenovej požiadali eurokomisiu o väčšiu mieru flexibility pri využívaní fondov EÚ v súvislosti so záplavami.

"Nepamätám si, od momentu, keď som prvýkrát navštívil mítingy na úrovni EÚ, že by taká krátka schôdzka priniesla také dobré výsledky," skonštatoval slovenský premiér v súvislosti s rokovaním, ktoré hostil poľský premiér Donald Tusk a zúčastnili sa na ňom aj predseda českej vlády Petr Fiala a rakúsky kancelár Karl Nehammer.

Štáty strednej Európy zasiahnuté povodňami budú môcť využiť desať miliárd eur z únijných fondov súdržnosti, povedala vo štvrtok (19. 9.) vo Vroclave šéfka Európskej komisie Ursula von der Leynová. Vyhlásila, že je potrebné postihnutým štátom umožniť, aby mohli peniaze použiť čo najrýchlejšie a čo najjednoduchšie.

Pozrite si tlačovú besedu premiéra Roberta Fica s predsedníčkou Európskej komisie a zástupcami susedných krajín o následkoch po povodniach:

Predseda vlády Robert Fico pricestoval do Poľska.

V meste Vroclav sa na pozvanie poľského premiéra Donalda Tuska stretne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, predsedom vlády ČR Petrom Fialom a rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom.

Ako informoval Úrad vlády SR, na programe sú rozhovory o ničivých záplavách, ktoré v posledných dňoch postihli krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, Česka, Poľska a Rakúska. Predstavitelia budú rokovať o prijatých opatreniach i možnostiach riešenia následkov povodní.

Na Slovensko by sa mal premiér vrátiť vo štvrtok večer.

Pozrite si živý vstup redaktorky Simančíkovej:

Poľsko premiér Fico Foto: ta3/Andrea Simančíková Fico na letisku v Poľsku

Ako riešiť prírodnú katastrofu

Cesta von der Leyenovej do Vroclavu je výrazom solidarity s členskými krajinami zasiahnutými záplavami. S premiérmi bude rokovať o možnostiach európskej pomoci v riešení následkov prírodnej katastrofy z posledných dní.

Záplavy, ktoré zasiahli aj Rumunsko, si v stredoeurópskom regióne vyžiadali životy viac ako 20 ľudí. Niekde zničili veľké časti dedín a miest, spôsobili ale aj škody na dopravnej infraštruktúre.

Pozrite si reportáž zo 16. septembra o škodách po povodni na Kysuciach.

Krajiny môžu žiadať o pomoc

V utorok Európska komisia dostala žiadosť Česka o pomoc po záplavách prostredníctvom únijného systému civilnej ochrany. Systém umožňuje členským štátom zasiahnutým prírodnými pohromami požiadať napríklad o vyslanie záchranných tímov či špecialistov alebo o materiálnu pomoc. Únijné krajiny môžu tiež žiadať o finančnú podporu z Fondu solidarity.

V Poľsku je najvážnejšia situácia v okolí Vroclavu, kam dorazila povodňová vlna na rieke Odra, v západnej časti krajiny sú problémy na spodnom toku rieky Bóbr. V Česku je najzasiahnutejší sever Moravy a juh Čiech, na Slovensku je situácia stále zlá v častiach Bratislavy aj v Štúrove a Komárne.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok