Putin plánuje zdesaťnásobiť výrobu bezpilotných strojov. Ruská armáda ich dostane ešte tento rok

včera 18:02 , Aktualizované: včera 22:26

Ruská armáda vlani dostala zhruba 140 000 dronov ruskej výroby a tento rok Rusko plánuje ich výrobu takmer zdesaťnásobiť. Armáde ich tak dodá bezmála 1,4 milióna.

Oznámil to vo štvrtok (19. 9.) podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin.

Zvýšená produkcia dronov

„Spolu bolo v roku 2023 ozbrojeným silám dodaných asi 140 000 bezpilotných prostriedkov rôznych typov. V tomto roku je plánované výrazné zvýšenie produkcie dronov, aby som bol presný takmer desaťnásobný,“ uviedol Putin na zasadnutí vojensko-priemyselnej komisie.

Rusko drony používa ku každodenným útokom na Ukrajinu, proti ktorej vedie od februára 2022 útočnú vojnu. Dlho sa ale v produkcii týchto bezpilotných strojov spoliehalo na krajiny ako Severná Kórea alebo Irán.

„Kto rýchlejšie reaguje na požiadavky z bojiska, vyhráva,“ poznamenal vo štvrtok (19. 9.) Putin na rokovaní o výrobe bezpilotných lietadiel v Petrohrade.

Drony na zásahy cieľov na ruskom území používa tiež brániaca sa Ukrajina, ktorá ich rovnako ako Rusko nakupuje v zahraničí, ale zároveň zvyšuje vlastnú výrobu. Moskva aj Kyjev drony používajú na ničenie skladov zbraní, energetickej infraštruktúry či bojových lodí. Najmä drony vypustené z Ruska však zabili aj mnoho ukrajinských civilistov.

Pozrite si reportáž z 13. septembra 2024 o ruskom útoku na civilnú loď.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok