Rusko podniklo dronový útok na Kyjev. Protivzdušná obrana zostrelila desiatky strojov

16.9.2024 10:40

Ruská armáda v noci z nedele (15. 9.) na pondelok podnikla dronový útok na Kyjev, informovalo vedenie vojenskej správy ukrajinskej metropoly. Protivzdušná obrana zničila skoro dve desiatky bezpilotných lietadiel smerujúcich na hlavné mesto, píše agentúra Reuters.

Ukrajina drony útok Kyjev
Foto: X/Maria Avdeeva
Ilustračná fotografia

Útoky na Kyjev pokračujú

Podľa ukrajinských úradov to bol ôsmy dronový útok na Kyjev od začiatku septembra. Ukrajinské letectvo neskôr oznámilo likvidáciu 53 z 56 ruských dronov. Naopak ruské zdroje hlásia nové ukrajinské vzdušné útoky na ruské územie.

„Ruské útočné drony mierili na Kyjev z rôznych smerov a v rôznych zoskupeniach,“ informoval šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Poplach v metropole trval asi 3,5 hodiny. 

Šéf vojenskej správy Kyjevskej oblasti Ruslan Kravčenko následne oznámil, že v ním spravovanom regióne pád trosiek zostreleného ruského dronu zranil ženu.

Tri drony sa stratili

Hlavným smerom nočného ruského útoku bol podľa ukrajinského letectva práve Kyjev. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 53 útočiacich strojov v Kyjevskej, Vinnyckej, Poltavskej, Sumskej, Záporožskej, Kirovohradskej, Mykolajivskej, Dnepropetrovskej a Čerkaskej oblasti, napísalo velenie vzdušných síl na facebooku.

Zvyšné tri drony sa podľa neho "stratili" a zrejme si nevyžiadali žiadne obete alebo škody. Server Ukrajinska pravda oznámenie letectva vyložil tak, že trojica dronov zmizla z radarov.

Požiare a zranení civilisti

Ľudia v ruskom meste Belgorod ležiacom neďaleko hraníc s Ukrajinou v pondelok (16. 9.) ráno informovali o požiaroch, ktoré vypukli v dôsledku útoku ukrajinskej armády, uviedol ruský telegramový kanál Baza. Zverejnil napríklad zábery horiacich áut alebo video z momentu, keď na sídlisku dopadla strela.

O útokoch informoval tiež gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov. „Ranné ostreľovanie Belgorodu. Podľa predbežných údajov bolo zranených osem civilistov,“ uviedol na telegrame gubernátor, ktorý ďalej informoval o požiari rodinného domu a viac ako 15 automobilov. Delostreleckým a dronovým útokom podľa neho za uplynulý deň čelilo hneď niekoľko miest regiónu.

Pozrite si reportáž z 13. septembra 2024 o ruskom útoku na civilnú loď.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok