Podpora je nevyhnutná. Dovoľte Ukrajine udrieť na Rusko raketami dlhého doletu, žiadajú europoslanci Západ

včera 19:57

Západ by mal Ukrajine povoliť zamerať rakety dlhého doletu na vojenské ciele na ruskom území, aby sa mohla účinnejšie brániť proti ruskej agresii. Zhodli sa na tom vo štvrtok poslanci Európskeho parlamentu v uznesení prijatom veľkou väčšinou hlasov.

Európsky parlament, Štrasburg
Foto: TASR/AP

Európski zákonodarcovia tiež chcú, aby sa krajiny Európskej únie a ich spojenci zaviazali k pravidelnej dlhodobej vojenskej podpore Kyjeva.

Bránia im v efektívnej obrane

Poslanci uznesením podporili požiadavku ukrajinského vedenia, ktoré v posledných mesiacoch naliehalo na západných partnerov na čele so Spojenými štátmi, aby zrušili obmedzenia cezhraničných útokov.

V uznesení sa uvádza, že kým Ukrajina nemôže zasahovať na miestach, z ktorých na ňu útočí Rusko, nemôže primerane brániť životy svojich občanov ani kritickú infraštruktúru.

V hre sú aj ruské aktíva

Zďaleka najdôležitejším dodávateľom rakiet dlhého doletu pre Ukrajinu sú Spojené štáty. Americký prezident Joe Biden minulý týždeň uviedol, že Washington zvažuje zrušenie súčasných obmedzení. Podobný krok podporujú aj niektoré európske krajiny, najmä Británia, ale napríklad Nemecko a Francúzsko váhajú.

Poslanci EP schválili uznesenie 425 hlasmi za, 131 proti a 63 sa zdržalo hlasovania. Uznesenie tiež vyzýva, aby sa zisky zo zmrazených ruských aktív použili v prospech Ukrajiny. Zároveň vyzýva členské štáty, aby nepoľavili vo financovaní vojenskej a hospodárskej pomoci krajine, ktorá v súčasnosti čelí ruskej ofenzíve na východe svojho územia.

Pomoc musí byť pravidelná

„Jednou z kľúčových priorít Európy musí byť poskytnutie maximálnej podpory Ukrajine v jej boji proti ruskej agresii s cieľom zabezpečiť jej víťazstvo. Žiaľ, v poslednom čase sme svedkami oslabovania tohto záväzku zo strany mnohých členských štátov,“ uviedla Markéta Gregorová, poslankyňa EP za Pirátov zo skupiny Zelených, ktorá sa problematike Ukrajiny v EP dlhodobo venuje.

Podobne ako mnohí ďalší zákonodarcovia sa domnieva, že súčasná úroveň podpory Kyjevu nestačí na úspešné pokračovanie jeho obrany.

V uznesení, ktoré je nezáväzným odporúčaním pre členské štáty EÚ, preto europoslanci navrhli stanoviť ročnú úroveň vojenskej pomoci Ukrajine na 0,25 percenta hrubého domáceho produktu.

Pozrite si archívnu reportáž o prvom zasadnutí europarlamentu zo 16. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok