Sága megabaterkárne pokračuje. Šurančania prosia premiéra, aby jej dal stopku, investor ubezpečuje, že nič nehrozí

Sága megabaterkárne v Šuranoch pokračuje. Obyvatelia od premiéra Roberta Fica chcú, aby projekt zastavil a deklarujú obavy o svoje životy. Investor však tvrdí, že sa nie je čoho báť.

stretnutie investora a obyvateľov.jpg
Foto: Facebook/Baterkáreň Šurany

Investičný zámer Industrial park v Šuranoch prísne dodržiava všetky regulačné normy a prechádza dôkladnými kontrolami na národnej aj európskej úrovni. Uvádza sa to v stanovisku firmy GIB EnergyX Slovakia, ktorá chce v Šuranoch vybudovať závod na výrobu batériových článkov.

Firma tak reagovala na otvorený list, ktorý premiérovi Robertovi Ficovi adresovali zástupcovia iniciatívy Chránime si naše.

Podľa nich bude mať výstavba závodu na výrobu batériových článkov zásadný vplyv na kvalitu ovzdušia, spodnej vody a pôdy. Investičný zámer je podľa nich vypracovaný účelovo, tendenčne a nekvalitne, s množstvom podhodnotených chemických vstupov.

„V Šuranoch nám ide o život. V investičnom zámere a krokoch štátu, úradov a samosprávy v súvislosti s plánovanou výstavbou baterkárne sme identifikovali množstvo pochybení, ako aj vážnych porušení a obchádzaní zákonov zo strany navrhovateľa,“ konštatujú predstavitelia iniciatívy v liste.

Zároveň pripomenuli, že sa pod petíciu za zákaz výstavby závodu na výrobu batériových článkov podpísalo už viac ako 11 000 obyvateľov Bánova, Šurian, okolitých obcí i obyvateľov miest a obcí z celého Slovenska.

Dopady vraj pozorne posúdia

Zástupcovia investora v reakcii na otvorený list zdôraznili, že projekt je plne v súlade so všetkými platnými zákonmi, predpismi a stanovenými limitami.

„Povoľovací proces bude, tak ako doteraz, aj naďalej postupovať podľa platných pravidiel vrátane realizácie veľkej EIA. Posudzovanie vplyvov na životné prostredie je kľúčová súčasť transparentného schvaľovacieho procesu. Realizáciu veľkej EIA investor deklaroval od začiatku spustenia projektu a od prvých vyjadrení. Momentálne prebieha malá EIA, ktorá bola predložená spoločnosťou MH Invest a slúži na realizáciu infraštruktúry parku a generického investora. Tento postup zabezpečí, že všetky environmentálne faktory budú dôkladne zohľadnené a projekt bude realizovaný v súlade s najprísnejšími štandardmi,“ konštatuje sa v reakcii spoločnosti GIB EnergyX Slovakia.

Pozadie situácie

Ako sme v minulosti informovali, Slovensko podpísalo investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov v Šuranoch, s investíciou vo výške 1,233 miliardy eur. Projekt zahŕňa aj štátnu pomoc vo výške 214 miliónov eur.

Napriek tomu sa proti výstavbe postavili miestni obyvatelia, ktorí sa obávajú negatívnych dopadov na životné prostredie a zdravie, čo vyústilo do vytvorenia iniciatívy „Chránime si naše“ a spísania petície.

Na verejnom zhromaždení v Šuranoch, ktoré malo za cieľ občanom projekt vysvetliť, účastníci odmietli komunikovať s predstaviteľmi mesta a investorom. Kritici tvrdia, že zámer je neadekvátne spracovaný, podhodnocuje chemické vstupy a manipuluje s legislatívnymi procesmi, čo zvyšuje riziká pre životné prostredie.

Neďaleká obec Bánov tiež vyjadrila zásadný nesúhlas s projektom pre obavy z vplyvu na poľnohospodárstvo a kvalitu života.

Aj keď premiér Robert Fico pôvodne podporil projekt, nedávno vyjadril opatrnosť, zdôrazňujúc, že bude pozorne sledovať jeho environmentálne dopady.

Petícia proti výstavbe závodu v Šuranoch medzitým získala tisíce podpisov pre obavy z emisií, znečistenia pôdy a vody a riziká spojené s prítomnosťou toxických látok.

Pozrite si reportáž o schválení výstavby šuranskej baterkárne:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok