Vláda z nej mala radosť, no narazila na odpor občanov. Šurančania baterkáreň nechcú, boja sa o vlastné životy

Keď sa podpisovalo memorandum a zmluvy, vláda si zámer postaviť na slovensku obrovskú fabriku na výrobu batérií pochvaľovala. Skupina občanov však tento názor nezdieľa. Baterkáreň v nich vzbudzuje obavy, spísali petíciu.

baterkáreň trnava.jpg
Foto: TASR/Lukáš Grinaj (ilustračná fotografia)
Závod na výrobu batérií v Trnave

Slovensko podpísalo v júni tohto roka s konzorciom firiem InoBat a skupiny Gotion investičnú zmluvu na výstavbu závodu na výrobu batérií do elektromobilov za 1,233 miliardy eur.

Spoločnosť GIB EnergyX Slovakia v Šuranoch dostane od štátu investičnú pomoc vo výške 214 miliónov eur. Z toho 150 miliónov eur vo forme dotácie a 64 miliónov eur ako úľavu na dani z príjmov.

„Touto zmluvou nám na Slovensku vznikne jedna veľká gigafabrika na výrobu batérií, ktoré sa budú používať pri výrobe elektromobilov, a čo je ešte väčším potešením pre mňa, že táto spoločnosť sa zaviazala na Slovensku vytvoriť aj vedeckovýskumné centrum priamo v Šuranoch,“ povedala na margo udalosti ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD).

Občania baterkáreň nechcú

Baterkárni v Šuranoch tak zdanlivo nič nestálo v ceste. Proti megastavbe sa však postavili samotní občania. Obávajú sa, že bude mať negatívny vplyv na životné prostredie a na ich zdravie.

Proti výstavbe dokonca vznikla iniciatíva s názvom Chráňme si naše, ktorá spísala aj petíciu.

Slovensko pred pár dňami obletela správa o tom, že mesto Šurany preto k plánovanej investícii zvolalo v stredu popoludní do Spoločenskej haly verejné zhromaždenie. Okrem zástupcov mesta sa na ňom zúčastnili predstavitelia štátnej spoločnosti MH Invest a tiež zástupcovia investora Gotion InoBat Batteries.

Cieľom zhromaždenia bolo znepokojeným občanom objasniť projekt a opísať jeho dopady na okolie mesta. Väčšina zúčastnených však odmietla zástupcov mesta a projektu vypočuť.

Ako je vidno na videu priloženom nižšie, snahy o vysvetľovanie takmer okamžite prerušil dav hlasným skandovaním. Padali frázy ako arogantný pes, magor, ha*zel, klameš či odíď.

Komunikovať už nechcú

Všetky priateľské pokusy o slušnú komunikáciu sme už vyčerpali. Preto vás už v tejto chvíli, vážené vedenie mesta Šurany, vážený investor, nepovažujeme za partnerov hodných komunikácie,“ píše iniciatíva v príspevku.

Podľa kritikov projektu bude mať výstavba závodu na výrobu batériových článkov zásadný vplyv na kvalitu ovzdušia, spodnej vody a pôdy. Investičný zámer je podľa nich vypracovaný účelovo, tendenčne a nekvalitne, s množstvom podhodnotených chemických vstupov.

„Klamete a zavádzate od samého začiatku. Vstupné suroviny sú 6- až 10-násobne podhodnotené. Výpočty pre zaradenie do Kategórie A alebo B sú tak zmanipulované, že dotyčnej firme by mali okamžite zobrať certifikát. Neexistuje, aby najväčšia chemická gigafabrika na Slovensku nepresiahla prahové množstvá environmentálne nebezpečných látok a nebola tak posudzovaná podľa Zákona o prevencii závažných priemyselných havárií,“ tvrdí iniciatíva.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok