Vláda z nej mala radosť, no narazila na odpor občanov. Šurančania baterkáreň nechcú, boja sa o vlastné životy

Keď sa podpisovalo memorandum a zmluvy, vláda si zámer postaviť na slovensku obrovskú fabriku na výrobu batérií pochvaľovala. Skupina občanov však tento názor nezdieľa. Baterkáreň v nich vzbudzuje obavy, spísali petíciu.

baterkáreň trnava.jpg
Foto: TASR/Lukáš Grinaj (ilustračná fotografia)
Závod na výrobu batérií v Trnave

Zástupcov mesta, investora a štátnu spoločnosť obviňujú z toho, že sú hazardérmi so životmi občanov. Proti projektu sa vyhradila aj neďaleká obec Bánov. Podľa starostu obce Miloša Rybára je vyslovenie zásadného nesúhlasu výsledkom verejného zhromaždenia, ktoré sa v Bánove konalo 18. júna.

„Vzhľadom na neúmerne krátky čas na pripomienkovanie tohto zámeru, ktorý významne zasiahne nielen do environmentálneho prostredia obce a jej okolia, ale bude mať aj zásadný vplyv na poľnohospodárstvo a kvalitu života občanov Bánova, sa občania obce aktivizovali v pomerne krátkom čase, a to aj s podporou starostu obce a poslancov obecného zastupiteľstva,“ skonštatoval Rybár.

Ako zdôraznil, medzi argumentmi, ktoré boli sformulované na verejnom zhromaždení obyvateľov Bánova, sa uvádza, že obec nebola prizvaná na žiadne prípravné rokovania súvisiace s investičným projektom. Zároveň sa v stanovisku konštatuje, že priemyselný park má stáť v priestore, ktorý patrí k najúrodnejším poľnohospodárskym oblastiam Slovenska.

Opatrný je vraj aj Fico

V novembri minulého roka dal projektu baterkárne zelenú aj predseda vlády SR Robert Fico podpísaním Memoranda o porozumení medzi vládou SR a spoločnosťou Gotion InoBat Batteries (GIB).

V tom čase hovoril, že zahraničné investície sú pre slovenskú ekonomiku nevyhnutným katalyzátorom. „Prinášajú nielen kapitál, ale aj pracovné príležitosti a technologické inovácie,“ rozprával o výstavbe baterkárne.

Počas nedávnej tlačovej besedy pri príležitosti predstavenia projektu novej vojenskej nemocnice v Prešove sa však Fico vyjadril k výstavbe v Šuranoch o čosi opatrnejšie.

„Budem pochopiteľne veľmi pozorne sledovať predovšetkým environmentálne aspekty tohto projektu. Pretože predsa len výroba bateriek má určité dopady na životné prostredie,“ povedal premiér.

Petícia proti výstavbe baterkárne mala v čase písania tohto článku takmer 3 000 online podpisov. Občania však podpisujú aj papierovú verziu tej istej petície.

Autori petície v nej objasňujú, že nesúhlasia s výstavbou baterkárne kvôli možnému prekračovaniu emisných limitov, znečisteniu pôdy, spodných vôd a rieky Nitra, a negatívnym vplyvom na zdravie.

Majú obavy z nejasného nakladania s toxickým odpadom a veľkého odberu vody z rieky. Ďalšími dôvodmi sú prílev zahraničných pracovníkov, ohrozenie bezpečnosti a bezohľadný prístup investora, ktorý podľa nich manipuluje s legislatívnymi procesmi.

Pozrite si zostrih tlačovej besedy Roberta Fica:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok