Poslanec Smeru tvrdil, že za jednorodičovské rodiny môžu liberáli. Za výrok sa ospravedlnil

včera 14:44

Ivan Hazucha (Smer-SD) vo faktickej poznámke kritizoval "pretláčanie liberálnych hodnôt", ktoré vraj môžu za to, že niektoré rodiny majú len jedného rodiča. Nakoniec priznal, že nezvolil vhodné slová.

hazucha.jpg
Foto: TASR/Jakub Kotian

Poslanec za Smer-SD Ivan Hazucha sa ocitol v centre pozornosti po kontroverzných vyjadreniach na adresu jednorodičovských rodín v parlamente.

Hazucha, ktorý je podpredsedom Výboru Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, vysoký počet jednorodičovských domácností spájal s „pretláčaním liberálnych hodnôt“ a tvrdil, že mnohí z týchto rodičov si tento životný štýl vybrali dobrovoľne. O udalosti, ku ktorej došlo v pléne parlamentu, informujú webnoviny.sk.

„To teda štát má suplovať nezodpovednosť tých rodín a tých druhov a družiek a dovychovávať ich deti, alebo teda čo?“ spýtal sa Hazucha v reakcii na vystúpenie poslankyne Veroniky Šrobovej (PS), ktorá sa v rozprave venovala problematike jednorodičovských domácností.

Hazuchove slová vyvolali rozhorčenie nielen medzi opozičnými poslancami, ale aj na sociálnych sieťach. Poslankyňa Šrobová poukázala na skutočnosť, že na Slovensku existuje približne 190-tisíc jednorodičovských domácností, v ktorých žije okolo 300-tisíc detí, pričom polovica z týchto rodín sa nachádza pod hranicou chudoby.

„Ja som tu nepočula za jeden deň povedať, že sa niečomu takémuto venujete. Snažíte sa navodiť dojem, že za tých posledných 18 rokov ste tu vôbec pomaly nevládli. Vládli ste väčšinu tohto času, a to sú čísla, ktoré nepustia,“ kritizovala Šrobová vládnu koalíciu, ktorá podľa nej zanedbáva sociálnu pomoc týmto rodinám.

Nevybrali si

Hazuchove vyjadrenia, ktoré jednorodičovské rodiny spájali s liberálnymi hodnotami, vyvolali vlnu verejnej kritiky. Šrobová pripomenula, že jednorodičovské domácnosti nevznikajú iba v dôsledku nezodpovednosti partnera, ale často aj z tragických príčin, ako je úmrtie jedného z rodičov. „Aj počas covidu, ktorý vy tu napríklad popierate,“ odkázala poslancovi.

Pod tlakom verejnosti sa Hazucha neskôr za svoje výroky ospravedlnil prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti. Priznal, že nezvolil správne slová.

„V žiadnom prípade som nechcel povedať, že za to, že v domácnosti žije jeden rodič s dieťaťom alebo viacerými deťmi, môže iba vaša liberálna ideológia,“ napísal poslanec, pričom dodal, že je veľká časť rodín, ktoré si túto situáciu nevybrali dobrovoľne, ale priniesol ju život. „Týmto rodinám sa hlboko ospravedlňujem a vyjadrujem im obdiv a úctu,“ dodal.

Pozrite si epizódu Témy o jednorodičovských domácnostiach:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok