Dystrofici potrebujú pomoc bez ohľadu na vek. Zmeňte tú absurditu v zdravotníctve, hovoria rodičia

17.9.2024 12:31

Rodičia pacientov so svalovou dystrofiou žiadajú, aby kompetentní zmenili absurditu v našom zdravotníckom systéme. Keď ich deti dosiahnu 18. rok života, už im nik negarantuje právo sprevádzať ich počas hospitalizácií v nemocniciach.

Dystrofici pritom potrebujú pomoc aj pri banálnych úkonoch, a to bez ohľadu na svoj vek. Ministerstvo tvrdí, že ak si rodičia zaplatia, môžu byť v nemocniciach aj s dospelými deťmi.

Pán Haviernik by mohol dlho rozprávať o tom, koľko pomoci potrebuje pacient so svalovou dystrofiou. Má totiž až dvoch zdravotne znevýhodnených synov.

Nemocnice nedovolia sprievod

“Ani poškriabať sa nedokážu sami. Keď človeka tlačí na chrbte tričko, pohne sa, aby si ho narovnal. Keďže sú nepohybliví, všetko za nich musí urobiť ten, kto je s nimi," hovorí otec svalového dystrofika Zdeněk Haviernik.

Svaloví dystrofici trávia v nemocniciach spravidla veľa času. Keď sa však stanú dospelými, nie vždy im dovolia byť tam aj s jedným z rodičov.

“Nemocnice nedovolia, prípadne dajú poslednú výnimku a upozornia na to, že nabudúce sa to už opakovať nebude," tvrdí Haviernik.

Problém má ešte aj ďalší rozmer

“Oni sú veľmi naviazaní na rodičov. A na blízkych, ktorých poznajú. A keď im nabúrate systém a príde do cudzieho prostredia, už je problém," uviedol otec svalového dystrofika Peter Kanaláš.

Absolútne súhlasia aj manželia Pecárovci. V nemocnici potrebujú byť spolu so svojim synom často.

“Má tracheostómiu a defibrilátor. Naučili sme ho síce dýchať samého, prístroj má len na noc. Nemohli sme s ním byť v nemocnici," dodala mama svalového dystrofika Blanka Pecárová.

Problém má ešte aj ďalší rozmer. Prítomnosť rodičov svalových dystrofikov počas hospitalizácie odľahčí zdravotníkov.

Pre poisťovňu neželané náklady

“Sestrička by pri ňom musela byť 24 hodín, alebo celú svoju smenu," hovorí mama svalového atrofika Zuzana Šplehová.

“Vraj je s tým problém kvôli tomu, že pre poisťovňu je to ďalší náklad na ďalšiu osobu," dodáva mam svalového dystrofika Zuzana Wagnerová.

“My s tým problém nemáme. My si to zaplatíme. My potrebujeme byť pri tých chlapcoch," tvrdí otec svalového dystrofika Zdeněk Haviernik. “Žiadame tých, ktorí sú kompetentní, aby sa nad tým zamysleli a umožnili nám to," uviedla Wagnerová.


Odpoveď ministerstva prekvapila

Odpoveď ministerstva zdravotníctva rodičov svalových dystrofikov prekvapila. Vyvoláva v nich dojem, ako keby problém ani nejestvoval.

“Prítomnosť sprevádzajúcich osôb v takýchto prípadoch nie je zakázaná. V zmysle platnej legislatívy treba dodržiavať technické aj hygienické normy. Samozrejme, je to dovolené, ak to zdravotnícke zariadenie kapacitne umožňuje. Treba zdôrazniť, že pobyt takýchto sprevádzajúcich osôb nie je hradený," uviedol hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

Už pri najbližšom probléme sa plánujú rodičia svalových dystrofikov v nemocnici odvolať na toto vyjadrenie hovorcu ministerstva zdravotníctva. Sami sú zvedaví, či im to pomôže. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok