Ministerka aj štatutárka? Šimkovičová mohla porušiť zákon, zistila Nadácia zastavme korupciu

Po tom, čo ministerka kultúry Martina Šimkovičová odvolala z postu riaditeľa SND Mateja Drličku, začala vystupovať aj ako štatutárka divadla. Právny rámec umožňujúci takéto dvojité pôsobenie však neexistuje, tvrdí Nadácia zastavme korupciu.

Martina Šimkovičová
Foto: TASR/Daniel Stehlík

Po odvolaní Mateja Drličku v auguste tohto roka ostalo Slovenské národné divadlo (SND) bez štatutára. Ten je pritom nevyhnutný pre fungovanie divadla, keďže napríklad zmluvy musí verifikovať svojím podpisom práve on.

Nadácia zastavme korupciu však informuje o tom, že odvolaného Drličku zastúpila samotná ministerka kultúry Martina Šimkovičová, ktorá vystupovala ako štatutárka divadla. Tu však vzniká problém.

Neexistuje totiž žiadny právny predpis, ktorý by ministerke dával takéto oprávnenie. Nadácia sa dokonca domnieva, že došlo k porušeniu zákona.

Obrátila sa preto na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť tohto postupu. „Nadácia sa tiež vo veci “dvojitej” funkcie pýtala na právny názor viacerých od seba nezávislých právnikov. Všetci uviedli, že nepoznajú právny predpis, podľa ktorého môže byť ministerka zároveň štatutárom divadla,“ píše Xénia Makarová, novinárka Nadácie zastavme korupciu.

Čudovali sa aj riaditelia

Na možnú nezlučiteľnosť dvojice funkcií prednedávnom upozornili aj zvyšní riaditelia úsekov SND. Ako sme informovali, šéfovia úsekov takisto uviedli, že o danom právnom rámci vedomosť nemajú.

„Ministerstvo kultúry SR vystupuje voči SND ako zriaďovateľ, avšak nemáme vedomosť o existencii právneho predpisu, ktorý by ministerku kultúry SR oprávňoval automaticky vykonávať úkony štatutárneho orgánu SND v čase, kedy tento nie je menovaný alebo poverený,“ píše sa v liste.

Existenciu dvojitej funkcie pre nadáciu potvrdilo aj samotné SND, resp. jeho poverená riaditeľka Zuzana Ťapáková. „Podľa informácií z písomnosti ministerstva kultúry sa za zastupujúceho štatutára označuje ministerka kultúry,“ odpísalo divadlo v odpovedi, pod ktorú sa podpísala zastupujúca riaditeľka.

Nadácia sa s otázkami obrátila aj na rezort kultúry. Ten však vraj odpovedať odmietol.

Pozrite si reportáž o poverenej riaditeľke SND:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok