Ódor pre ta3: Mali sme držať hubu, no vyššia DPH je tu. Vláda ide ľahkou cestou pre seba a najťažšou pre ľudí

Prichádza veľké šetrenie. Vláda predstavila ozdravný balíček s novými daňami. Zo strany opozície sa naň valí kritika, spokojní nie sú ani Slováci. Premiér pri predstavovaní konsolidácie neopomenul bývalé vlády. Dokonca ani tú Ódorovu.

Ľudovít Ódor
Foto: TASR/Martin Baumann

Premiér Robert Fico a minister financií Ladislav Kamenický vyhlásili, že ak by bola pri moci opozícia, konkrétne Progresívne Slovensko, ktoré by presadilo opatrenia z tzv. lego kociek, zruinovalo by to sociálny štát. Ide o súbor asi stovky opatrení za deväť miliónov eur, ktoré úradnícka vláda Ľudovíta Ódora pripravila pre tú nasledujúcu.

"Je to pomerne smiešne tvrdenie. My sme to pripravili ako pomoc novej vláde, aby si vedela vybrať. Vtedy sme nevedeli, či príde pravicová, alebo ľavicová vláda, takže sme tam dali daňové aj výdavkové opatrenia," vysvetlil pre ta3 Ódor.

Za 10 mesiacov podľa neho Ficova vláda dokázala to, že na sebe šetriť nebude a ťarchu konsolidácie prenesie na obyčajných ľudí na Slovensku. "To je podľa mňa veľmi smutné konštatovanie. Oni si zvýšili platy a pre všetkých ostatných je to zvýšenie DPH na 23 percent," konštatoval Ódor na pôde Štrasburgu, kde posledné dni rokuje Európsky parlament.

Zdražovanie pocítime všetci

Vyjadril sa, že zvýšenie DPH z 20 na 23 percent prinesie dramatické zdražovanie a pocítime to všetci - dôchodcovia, matky s deťmi aj živnostníci.

Fico pritom ešte v apríli 2024 sľuboval, že DPH zvyšovať nemieni. "To, že Fico klame vlastných voličov, vidíme v zásade každý týždeň. Pre mňa to nie je prekvapujúce. Najskôr tvrdili, že nič nebudú z lego kociek používať, ale je tu DPH. Tvrdili, že budú len minimálne konsolidovať, aby sa to nikoho nedotklo, a my máme držať hubu. Tak to povedal pán premiér a osobne aj na mňa," okomentoval rozhodnutie vlády takto konsolidovať.

Myslí si, že vláda ide dole z kopca, pôsobí unaveným dojmom, ide jej len o pomstu a "vykašľali sa na všetkých ľudí na Slovensku".

Europoslanec a bývalý premiér pripomenul, že bol pri dvoch veľmi ťažkých konsolidáciách. "Vždy sme to robili tak, že najskôr sme riešili výdavky a snažili sme sa nájsť všetko, čo sa dá, a až potom sme riešili dane. Táto vláda ide úplne ľahkou cestou pre seba a najťažšou cestou pre ľudí," zhodnotil.

Pozrite si celý rozhovor redaktora zahraničnej redakcie Róberta Zoľáka s Ľudovítom Ódorom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok