Vydavatelia volajú po diskusii, zvýšená daň ich pobúrila. Vláda ohrozuje vzdelanosť, varujú odborníci

včera 17:47 , Aktualizované: včera 18:37

Knihy sú bohatstvom národa, mali by byť dostupné všetkým vrstvám obyvateľstva. Predsedníctvo Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenska to uviedlo v stanovisku k avizovanému návrhu na zvýšenie DPH na knihy z desiatich percent na 23 percent.

Združenie chce otvoriť celospoločenskú diskusiu o potrebe dostupnosti kníh všetkým vrstvám obyvateľstva. Predstaviteľom politickej špičky ponúka expertízu a skúsenosti z knižného trhu.

Najviac číta stredná trieda

"Všetky prieskumy knižného priemyslu na Slovensku a dáta, ktoré z nich vyplývajú, potvrdzujú, že hlavným kupujúcim kníh je predovšetkým stredná trieda," upozorňuje združenie s tým, že súčasne je prekvapivo veľa kupujúcich aj medzi dôchodcami a ľuďmi s nižším príjmom. "Každá prekážka, ktorú štát kladie vydávaniu a predaju kníh, sa odzrkadlí v menšom počte vydávaných, kupovaných a teda aj čítaných kníh," konštatujú. Podčiarkujú, že tituly, ktoré ubudnú, pritom nebudú len tie komerčné, ale aj pôvodná slovenská tvorba.

Nástroj k porozumeniu

"Vďaka knihám sa stávame vzdelaným a mysliacim národom. Je potrebné myslieť aj na najmladšiu generáciu detí, pre ktorú musia knihy zostať dostupné, podporovať čitateľstvo detí totiž znamená myslieť na ich aj našu budúcnosť," uvádza v stanovisku združenie. Poznamenalo, že vzdelaný mladý človek má neskôr oveľa vyššie možnosti uplatnenia v spoločnosti.

Knihy sú podľa vydavateľov a kníhkupcov zároveň účinným nástrojom na zvyšovanie porozumenia v spoločnosti prostredníctvom rastu sociálnej a emočnej inteligencie obyvateľstva.

S rozhodnutím vlády nesúhlasia

Združenie skonštatovalo, že knihy musia byť doménou všetkých vrstiev spoločnosti. Označuje ich za nositeľa kultúrneho dedičstva a pamäť národa. Nevníma tiež zásadný rozdiel medzi učebnicami a literatúrou, mali by mať podľa neho rovnaké podmienky vydávania.

Vydavateľstvo Spolok svätého Vojtecha sa nestotožňuje so zámerom a odôvodnením vlády zvýšiť daň na knihy na 23 percent. Riaditeľ spolku Ivan Šulík nesúhlasí, že knihy sú doménou bohatších vrstiev obyvateľstva.

Vzdelanie je cesta k lepšiemu životu

Podčiarkuje, že čítanie kníh je veľmi dôležité pre všetky vrstvy obyvateľstva. "Práve ľudia, ktorí sa ocitnú na prahu chudoby, majú prostredníctvom vzdelania šancu zlepšiť svoje životné podmienky. V tomto smere by sme mali, naopak, obyvateľov Slovenska podporovať rôznymi benefitmi, aby čo najviac čítali," vyzýva Šulík.

Súčasťou konsolidácie verejných financií má byť aj zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent, pričom toto zvýšenie sa má týkať aj kníh.

Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) v utorok (17. 9.) zaradenie kníh do vyššieho pásma DPH vysvetľoval analýzou Inštitútu finančnej politiky, ktorá mala preukázať, že knihy kupujú predovšetkým bohatší ľudia. Sadzba DPH na učebnice má, naopak, klesnúť z desiatich na päť percent.

Pozrite si archívnu reportáž z 2. septembra o reforme na školách z 2. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok