Libanonom opäť otriasli výbuchy. Po pageroch explodovali vysielačky, hlásia mŕtvych a stovky zranených

včera 16:43 , Aktualizované: včera 22:45

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v stredu (18. 9.) večer oznámilo, že pri novej sérii výbuchov v Libanone zahynulo najmenej 20 ľudí a 450 utrpelo zranenia, čím aktualizovalo pôvodnú bilanciu deviatich mŕtvych a 300 zranených.

Medzi obeťami sú aj deti

Podľa agentúry Reuters opäť vybuchli komunikačné zariadenia používané členmi libanonského militantného hnutia Hizballáh, tentoraz vysielačky. K výbuchom došlo v hlavnom meste Bejrút a na juhu krajiny.

Pri sérií utorkových výbuchov pagerov v Libanone zahynulo 12 ľudí vrátane dvoch detí a takmer 3 000 ďalších utrpelo zranenia. Hizballáh a libanonské úrady pripísali výbuchy Izraelu. Ten sa však k zodpovednosti neprihlásil. Hovorca iránskej vlády označil dnešné a utorkové útoky za "terorizmus sionistického režimu", čo je termín, ktorý používa pre Izrael.

Izrael sa k útokom neprihlásil

V utorok v Libanone v mnohých prípadoch explodovali pagery využívané príslušníkmi tohto hnutia, tentoraz ale podľa agentúr AFP a Reuters ide o vysielačky.

Podľa agentúry AP sa niekoľko výbuchov v stredu ozvalo v blízkosti pohrebu členov Hizballáhu a dieťaťa zabitého pri utorkovom útoku. Hizballáh a libanonské úrady utorkovej explózie pripísali Izraelu. Ten sa k nim však neprihlásil.

Výbuchy neutíchajú

Na sociálnych sieťach kolujú zábery stredajších výbuchov a fotografie zničených objektov. Podľa libanonských médií k výbuchom došlo okrem iného na bejrútskom predmestí Dahíja, ktoré je baštou Hizballáhu podporovaného Iránom.

Agentúra AP uvádza, že v libanonskom prístavnom meste Saida (Sidon) došlo k výbuchom v obchode s mobilnými telefónmi a v predajni automobilov. Presný rozsah škôd nie je v tejto chvíli jasný.

V Bejrúte a na juhu krajiny údajne došlo aj k výbuchom solárnych panelov na domoch, píše agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru. Pri týchto explóziách utrpela zranenia najmenej jedna osoba.

Sľubujú krvavú odplatu

Podľa denníka The Times of Israel (ToI) vysoký predstaviteľ Hizballáhu a bratranec jeho šéfa Hasana Nasralláha pohrozil, že "útoky budú určite jedinečne" potrestané.

"Bude to jedinečná krvavá odplata,“ povedal a dodal, že Nasralláh všetko povie vo štvrtok a že bude nasledovať nový boj s nepriateľom.

Izrael začal v stredu preventívne presúvať viac jednotiek k hraniciam s Libanonom, informoval zdroj z armádneho prostredia pod podmienkou anonymity.

Vysielačky zakúpili spolu s pagermi

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj napísala, že vysielačky, ktoré dnes vybuchli, kúpil Hizballáh približne pred piatimi mesiacmi, teda v rovnakom čase ako pagery, ktoré vybuchli v utorok.

Vysokopostavený libanonský bezpečnostný zdroj, ako aj ďalší zdroj agentúry Reuters, uviedli, že izraelská spravodajská služba Mossad umiestnila výbušniny do pagerov pred niekoľkými mesiacmi predtým, ako ich Hizballáh doviezol do Libanonu.

Maďarsko prisľúbilo spoluprácu

Taiwanská firma Gold Apollo tvrdí, že pagery vyrobila firma BAC Consulting so sídlom v Budapešti. Podľa maďarskej vlády však spoločnosť BAC Consulting nemá v Maďarsku žiadne výrobné zariadenia a predmetné zariadenia nikdy neboli na maďarskom území.

"Maďarské orgány zistili, že predmetná spoločnosť je sprostredkovateľská spoločnosť, ktorá v Maďarsku nemá žiadnu výrobňu ani inú prevádzkareň," uviedol hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács na sociálnej sieti Facebook. "V Maďarsku má na uvedenej adrese jedného prevádzkového riaditeľa a zmieňované zariadenia nikdy neboli v Maďarsku," dodal.

Maďarské orgány národnej bezpečnosti budú na ďalšom vyšetrovaní spolupracovať so všetkými zapojenými službami medzinárodných partnerov a partnerskými organizáciami, uviedol Kovács s tým, že daná otázka nepredstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Najmocnejšia ozbrojená sila

Hizballáh (Alahova strana) je militantné islamistické (šiitské) hnutie a politická strana v Libanone, ktorá má ministrov vo vláde a poslancov v libanonskom parlamente. Hizballáh je kľúčovým spojencom Iránu aj palestínskeho teroristického hnutia Hamas a je najmocnejšou ozbrojenou silou v Libanone.

Mnohé krajiny vrátane Spojených štátov, Veľkej Británie, Ligy arabských štátov a viacerých arabských štátov ho tiež označujú za teroristickú organizáciu.

Európska únia zaradila na európsky zoznam teroristických organizácií len vojenské krídlo hnutia. Naopak, Rusko považuje Hizballáh za legitímnu spoločensko-politickú silu v Libanone.

Pozrite si reportáž o tom, ako v Libanone zabíjali vreckové pagery.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok