Na Šimkovičovej ministerstve sa chystá veľká reorganizácia kultúrnych inštitúcií. Stála by milióny eur, jej cieľ je nejasný

18.9.2024 12:22 , Aktualizované: 18.9.2024 19:55

Marcel Čas, bývalý riaditeľ už zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky, odhalil plány rozsiahlej reorganizácie kultúrnych inštitúcií. Ministerstvo na nej trvá, no nie je známe, aké výsledky by priniesla.

šimkovičová a machala.jpg
Foto: TASR/Dano Veselský

Významnú časť rozpočtu by tvorili aj náklady spojené s presunom a inventarizáciou majetku, ktoré by mohli dosiahnuť až 1,8 milióna eur. Celý proces by si vyžadoval legislatívne zmeny, ktoré by sa dotkli troch zákonov. Podľa analýzy by reorganizácia mohla byť najskôr zrealizovaná až v roku 2027.

Ministerstvo sa voči tvrdeniam ohradilo

Vedenie rezortu kultúry sa súvislosti so stredajšou tlačovou konferenciou výboru Kultúrneho štrajku ohradilo voči viacerým nepravdivým tvrdeniam, ktoré tam podľa ich slov odzneli.

Ministerstvo vo vyhlásení podotklo, že ukončenie štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov so zamestnancami rezortu sa uskutočnilo v súlade s príslušnými právnymi predpismi.

Dementuje tak tvrdenia, že počas vykonaných osobných pohovorov v rámci usporiadania ich štátnozamestnaneckých a pracovných pomerov v dôsledku organizačnej zmeny bol na zamestnancov vyvíjaný akýkoľvek nátlak sprevádzaný vyhrážkami.

Šírenie citlivých informácií je protizákonné

Rezort sa vo vyjadrení dištancuje od údajov, ktoré médiám poskytol bývalý zamestnanec Čas o pláne ministerstva ku zmenám v zriaďovateľských inštitúciách.

"Je zaujímavé, že pán Marcel Čas bez výhrad plnil všetky úlohy v rezorte pod vedením ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej. Ani raz počas tohto obdobia nevyjadril akýkoľvek nesúhlas s metódami riadenia rezortu. Ak mal dlhodobý problém s morálnou integritou, mohol svoj štátnozamestnanecký pomer kedykoľvek ukončiť," priblížila pôsobenie bývalého zamestnanca vedúca oddelenia komunikácie Petra Bačinská s tým, že ak pán Čas verejne rozširoval citlivé informácie, rezort to môže považovať za protizákonné.

Odborníci so skúsenosťami

Vedenie ministerstva sa dôrazne ohradilo aj voči nepodloženým tvrdeniam o nekompetentnosti a neschopnosti zamestnancov ministerstva kultúry. "Všetci zamestnanci ministerstva kultúry vykonávajú svoje pracovné povinnosti náležite a s odbornosťou," uviedla vedúca oddelenia komunikácie Petra Bačinská.

Bačinská tiež zdôraznila, že ak sa zamestnanci inštitúcií zapoja do štrajkového výboru neznamená to, že je v štrajkovej pohotovosti celá inštitúcia. "Viacerí naši kolegovia, ktorí súhlasia s krokmi ministerstva kultúry, nás upozornili, že zastrešovať takzvaný Kultúrny štrajk menami jednotlivých inštitúcií je zavádzajúce a neetické," ozrejmila.

Zvažujú právne kroky

"Organizátori takzvaného Kultúrneho štrajku si neprávom prisvojujú mená jednotlivých inštitúcií a tvária sa, akoby všetci zamestnanci podporovali takzvaný Kultúrny štrajk," píše sa ďalej v stanovisku.

V súvislosti s tvrdeniami bývalých zamestnancov ministerstva kultúry počas tlačovej konferencii výboru Kultúrneho štrajku, zvažuje ministerstvo kultúry podniknutie právnych krokov.

Pozrite si reportáž o snahe o odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok