Na Šimkovičovej ministerstve sa chystá veľká reorganizácia kultúrnych inštitúcií. Stála by milióny eur, jej cieľ je nejasný

včera 12:22 , Aktualizované: včera 19:55

Marcel Čas, bývalý riaditeľ už zrušeného Inštitútu kultúrnej politiky, odhalil plány rozsiahlej reorganizácie kultúrnych inštitúcií. Ministerstvo na nej trvá, no nie je známe, aké výsledky by priniesla.

šimkovičová a machala.jpg
Foto: TASR/Dano Veselský

Na Ministerstve kultúry SR sa má pripravovať plán na reorganizáciu a zlúčenie viacerých kultúrnych inštitúcií, vrátane kľúčových organizácií ako Slovenské národné múzeum či Slovenská národná galéria.

Informáciu priniesol bývalý šéf Inštitútu kultúrnej politiky (IKP) Marcel Čas. O reorganizácii rozprával na tlačovej konferencii Kultúrneho štrajku.

Podľa Časa dostal IKP v júni tohto roka zadanie vypracovať analýzu uskutočniteľnosti návrhu, ktorý by radikálne zasiahol do fungovania múzeí, galérií a ďalších zbierkotvorných inštitúcií.

Zasiahla by desiatky inštitúcií

Plán reorganizácie pripravil generálny riaditeľ Sekcie kultúrneho dedičstva Peter Lukáč. Čas pritom varuje, že návrh má množstvo problémov a nejasností.

Zlúčenie by podľa návrhu ovplyvnilo osem inštitúcií v správe ministerstva, ako aj 11 múzeí a galérií pod samosprávami a viacero pamätných domov po celom Slovensku.

schéma1.jpg Foto: Marcel Čas
schéma2.jpg Foto: Marcel Čas
schéma3.jpg Foto: Marcel Čas

Vyplýva to zo schémy, ktorú redakcii zaslal výbor Kultúrneho štrajku. Reorganizácia by podľa analýzy, ktorú už zrušený IKP nestihol dokončiť, viedla k vytvoreniu Správy národného kultúrneho dedičstva SR. Tento proces by si vyžiadal minimálne dva a pol roka.

Motivácia je nejasná

Plán sa však stretáva s množstvom otázok, najmä čo sa týka cieľov reformy. Čas upozorňuje, že napriek tvrdeniam o prebytočnom počte inštitúcií nebol jasne vysvetlený prínos tejto redukcie. Náklady na reorganizáciu by dosiahli 814-tisíc eur, čo je podľa analýzy problematické vzhľadom na súčasnú potrebu konsolidácie verejných financií.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok