Ruský Toropec čiastočne evakuovali. Ukrajina hlási, že zničila sklad so strelami a leteckými bombami

18.9.2024 09:17 , Aktualizované: 18.9.2024 10:51

Ruské úrady oznámili čiastočnú evakuáciu trinásťtisícového mesta Toropec v Tverskej oblasti. Médiá informujú o útoku ukrajinských dronov, ktoré podľa niektorých nepotvrdených správ zasiahli muničný sklad, a o silných explóziách.

vybuch rusko
Foto: X/Українська правда ✌️

Ruské úrady zásah muničného skladu nepotvrdili, regionálni činitelia informujú iba o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel. Toropec leží niekoľko sto kilometrov severozápadne od Moskvy, neďaleko hraníc s Bieloruskom.

Explózie

O útoku na muničný sklad píše napríklad telegramový kanál Astra s odvolaním sa na svedectvo miestnych obyvateľov, ktorý rovnako zverejnil nočné zábery, na ktorých sú vidieť a počuť vzdialené explózie a požiare. Podľa štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti z roku 2018 budovalo Rusko v Toropci miesto na skladovanie rakiet, munície a výbušnín, píše Reuters.

Gubernátor regiónu Igor Rudena podľa serveru Meduza uviedol, že oblasť v noci napadli ukrajinské drony a v dôsledku pádu ich trosiek vypukol požiar. Mestská správa medzitým nariadila čiastočnú evakuáciu obyvateľov do susedného mesta, píše ruská služba BBC. Ruské ministerstvo obrany informovalo o zostrelení 54 ukrajinských dronov nad piatimi ruskými regiónmi, o Tverskej oblasti sa nezmienilo.

Správa Zapadodvinského okresu Tverské oblasti neskôr podľa Reuters ohlásila výpadky v dodávkach elektriny. Dôvod neuviedla. Miestne školy prešli na online výučbu. Tento región susedí s okresom, kde leží Toropec. Správy sa zatiaľ nezmieňujú o prípadných obetiach alebo zranených.

Kyjev priznal zničenie skladu

Reuters upozorňuje, že niektoré stanice monitorujúce zemetrasenie zaznamenali otrasy, ktoré senzory vyhodnotili ako slabšie zemetrasenie v Tverskej oblasti. Zároveň poznamenáva, že ruskí predstavitelia zriedka zverejňujú plný rozsah škôd spôsobených ukrajinskými útokmi.

Ukrajinský dronový útok zničil sklad so strelami Iskander, Točka-U, riadenými leteckými bombami a delostreleckou muníciou, povedal v stredu viacerým ukrajinským a medzinárodným médiám nemenovaný zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU.

Kyjev sa k útoku najprv oficiálne neprihlásil. Predtým uviedol, že ukrajinské údery na Rusko sú zamerané na vojenskú, energetickú a dopravnú infraštruktúru, ktorá je kľúčová pre vojnové úsilie Moskvy v jej ťažení na Ukrajine. Šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na Telegrame zverejnil video, ktoré sa šíri po sociálnych sieťach a má zachytávať zábery explózií v regióne, a sprevádzal ho poznámkou: "Demilitarizácia Ruska je nevyhnutná na ukončenie teroru."

Agentúra zároveň upozornila, že niektoré stanice monitorujúce zemetrasenie zaznamenali otrasy, ktoré senzory vyhodnotili ako slabšie zemetrasenie v Tverskej oblasti. Služba amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), ktorá monitoruje požiare na Zemi cez satelity, detekovala východne od Toropca veľké ohnisko požiarov, upozornila BBC.

Pozrite si reportáž z 12. septembra o ruskom protiútoku v Kurskej oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok