Dunaj v Bratislave bude naďalej kulminovať. Povodňová vlna dorazila už aj do Maďarska

včera 06:55 , Aktualizované: včera 14:55

Dunaj v Bratislave a Devíne bude kulminovať ešte v stredu. Výška vodnej hladiny na rieke sa aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. Problémy na juhu západného Slovenska začína spôsobovať okrem Dunaja aj Váh. Povodne naďalej trápia aj ďalšie európske krajiny. Povodňová vlna dorazila už aj do Maďarska a Nemecka.

tmavé mraky nad budovou parlamentu počas záplav v Budapešti pondelok 16. septembra 2024.
Foto: TASR/AP
Tmavé mraky nad budovou parlamentu počas záplav v Budapešti pondelok 16. septembra 2024.

Online sme ukončili. O aktualitách vás budeme informovať aj naďalej. Ďakujeme za priazeň.

13:25 V Kobylej nad Vidnavkou na Jesenicku našli policajti telo nezvestnej sedemdesiatročnej ženy z obce. Uviedol to krajský policajný hovorca Libor Hejtman. Ide o seniorku, ktorú dobrovoľní hasiči v sobotu včas evakuovali do bezpečia, v nedeľu ráno však z evakuačného centra v protiľahlom kultúrnom dome odišla a vrátila sa spolu s manželom domov. Ide o štvrtú obeť záplav na Morave, ďalšie tri obete sú z Moravskosliezskeho kraja.

Žena bola nájdená zhruba 20 metrov za domom, ktorý rozbúrená Vidnávka strhla. Telo zachytil plot.

"Po ďalších troch osobách, dvoch mužoch a jednej žene, aj naďalej pátrame," doplnil policajný hovorca. Ide o posádku auta z Lipovej-kúpeľov na Jesenicku, ktorú v sobotu strhol prúd rozbúreného Staríča.

12:56 V bratislavskom Devíne a Devínskej Novej Vsi sa povodňová situácia zatiaľ nezlepšuje. Mestská časť Devín je stále odrezaná od sveta, z Devínskej Novej Vsi sa tiež vedia dostať obyvatelia armádnou kyvadlovou dopravou. Vážna situácia pretrváva aj na Záhorí. Konštatuje to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na základe informácií zo stredajšieho zasadnutia krízového štábu kraja.

Zatvorený je Kaštieľsky park v Stupave aj park v Malinove. Uzavreté zostávajú naďalej aj oba cyklomosty cez rieku Morava.

12:54 Nitriansky samosprávny kraj (NSK) v týchto chvíľach uzatvoril cestu do obce Chľaba v okrese Nové Zámky. Jediná prístupová cesta do obce je v správe NSK a kopíruje breh Dunaja.

Obec zostane odrezaná od sveta niekoľko dní, stravovanie a zásobovanie obyvateľov zabezpečia Ozbrojené sily SR, informoval starosta Chľaby Gregor Izrael.

11:15 Dopravná situácia po záplavách sa postupne vracia do normálu. „Železničná doprava do Rakúska je už čiastočne obnovená, lode sa na Dunaji stále plaviť nemôžu,“ informuje rezort dopravy.

Vlaky z Petržalky do Viedne, z Košíc do Viedne aj z Bratislavy do Splitu už jazdia podľa grafikonu, nákladná doprava je však stále v obmedzenom režime.

V prípade cesty do Česka stále platia rovnaké obmedzenia, teda vlaky zo Žiliny do Prahy jazdia len po Čadcu a vlaky z Nového Mesta nad Váhom do Veselí nad Moravou jazdia len po Vrbovce.

Hraničné mosty medzi obcami Moravský Svätý Ján – Hohenau a Medveďov – Vámosszabadi sú až do odvolania uzavreté.

11:10 Aktuálna situácia v Devíne. Rezerva bariéry do preliatia je 70 cm, v roku 2013 to bolo iba 14 cm. Videá nakrútil Vladimír Kováč.

10:45 V dôsledku prudkých dažďov zahynul v juhotalianskom regióne Apúlia hasič, oznámili v stredu miestne úrady. Informuje o tom agentúra DPA.

Päťdesiatdeväťročný hasič sa snažil zachrániť pomocou svojho SUV iných vodičov, ktorí uviazli vo vode. Jeho auto však stiahla povodňová voda. Incident sa stal pri meste San Severo, uviedli miestne úrady.

Prudké dažde zasiahli viacero talianskych regiónov vrátane Toskánska či regiónu Emilia-Romagna a v ich dôsledku sa vylialo z korýt viacero riek. Taliansko v utorok zasiahli intenzívne búrky a dažde, ktoré predtým sužovali strednú a východnú Európu. Hasiči pre nepriaznivé počasie a povodne v súčasnosti zasahujú vo viacerých talianskych mestách a obciach.

10:33 Hladina Labe v Sasku ďalej pomaly stúpa. V Drážďanoch je tesne pod hranicou vyhlásenia tretieho povodňového stupňa, vyplýva z informácií pozemského povodňového centra. Na ostatných tokoch v Sasku sa situácia upokojila, na Lužickej Nise už žiadny výstražný stupeň neplatí. Hladina riek opadá tiež v Bavorsku s výnimkou Isaru. Na povodňovú vlnu sa teraz pripravujú predovšetkým v Braniborsku, kam Odra prinesie vodu z Česka a z Poľska. Väčšie škody povodne v Nemecku zatiaľ nespôsobili.

10:30 Ľudí v Devíne prepravuje vojenský transport.

Devín povodne Foto: diváčka ta3 Eva Kováčová Devín povodne

Devín povodne Foto: diváčka ta3 Eva Kováčová

Devín povodne Foto: diváčka ta3 Eva Kováčová

10:22 Povodňová vlna už dorazila do Maďarska a cez jeho územie bude prechádzať asi týždeň. Oznámil to v stredu maďarský premiér Viktor Orbán. Zároveň informoval, že vláda, armáda, úrady i dobrovoľníci budú pracovať na ochrane oblastí, cez ktoré bude vlna prechádzať.

Hladina Dunaja v hlavnom meste Budapešť by podľa premiéra mala kulminovať v sobotu poobede. Jej rekordná úroveň v minulosti bola 846 centimetrov a podľa Orbána sa očakáva, že teraz bude zrejme len o asi 40 až 50 centimetrov nižšie.

10:19 Kulminácia Dunaja stále pretrváva. V Bratislave sa výška vodnej hladiny na rieke aktuálne pohybuje medzi 970 a 980 centimetrami. V Devíne má rieka výšku približne 910 centimetrov. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

SHMÚ zároveň upozornil, že vysoká hladina Dunaja spôsobí spätné vzdutie dolných úsekov rieky Váh.

8:55 Na západe Slovenska platia hydrologické výstrahy prvého a tretieho stupňa pred povodňami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa platia pre okresy Skalica, Senica, Malacky, Bratislava, Senec, Dunajská streda, Komárno a južnú časť okresu Nové Zámky.

SHMÚ pred povodňami varuje aj v okresoch Pezinok a Galanta, vydal pre ne prvý stupeň výstrahy.

"Vzhľadom na už spadnuté zrážky v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja výrazný vzostup vodných hladín z dotekania a výrazný vzostup vodných hladín na dolnom Váhu s prekročením stupňa povodňovej aktivity," napísali meteorológovia pri výstrahe pre Komárňanský okres.

reprofoto SHMÚ Foto: reprofoto SHMÚ

08:27 Cesta Devínska Nová Ves - Devín ostáva uzavretá až do odvolania. Informovala o tom v utorok večer na sociálnej sieti mestská časť Devínska Nová Ves.

8:03 V Rakúsku sa povodňová situácia ďalej zlepšuje a hladiny veľkej časti tokov klesajú, informovala agentúra APA. Aj v stredu očakávajú rakúski meteorológovia občasné prehánky, veľké a vytrvalé dažde by však Rakúsko nemali zasiahnuť najmenej do víkendu, píšu miestne médiá.

Záchranné zložky sú stále v pohotovosti a pokračujú v odstraňovaní následkov záplav, a to najmä v Dolnom Rakúsku, kde kvôli veľkej vode zomrelo šesť ľudí.

8:01 Povodňová vlna na rieke Odra dorazila do poľského mesta Olawa v Dolnosliezskom vojvodstve, pripravuje sa na ňu Vroclav aj ďalšie mestá. Napísala to v stredu ráno agentúra PAP a poľské spravodajské servery. Záplavy už v predchádzajúcich dňoch na juhu krajiny spustošili viacero dedín a mestečiek a podľa úradov si vyžiadali niekoľko ľudských životov.

Polsko Odra Foto: TASR/PAP Vysoká hladina rieky Odra v poľskom meste Olawa 17. septembra 2024.

7:55 Hladina Dunaja v Bratislave, ktorá podľa skorších informácií slovenských úradov kulminovala v utorok, sa aj dnes ráno držala na vysokej úrovni. Rieka Morava vo svojej hornej časti slovenského úseku už klesla. Obe rieky na Slovensku naďalej dosahujú tretí stupeň povodňovej aktivity, vyplýva z údajov slovenských meteorológov.

Dunaj v slovenskej metropole ráno dosiahol výšku 967 centimetrov, v noci bol až na 983 centimetroch. Ešte na začiatku minulého týždňa, teda pred výdatnými zrážkami na Slovensku a v okolitých krajinách, dosahoval len zhruba tri metre. Hladina európskeho veľtoku by podľa posledného odhadu slovenských meteorológov mala výrazne klesať až vo štvrtok.

Rieka Morava v Kopčanoch na západe Slovenska bola ráno na 586 centimetroch, v pondelok a v utorok presahovala úroveň šesť metrov. Pri Bratislave sa potom naďalej držala nad ôsmimi metrami.

6:45 Problémy na juhu západného Slovenska začína spôsobovať nielen Dunaj, ale aj Váh. Aktuálne je na ňom vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity, stúpanie hladiny sa priebežne monitoruje. Mestská polícia na ceste pri Váhu z bezpečnostných dôvodov uzavrela dopravu pre prípad, že by sa voda vyliala na cestu, informovala radnica po zasadnutí Okresnej povodňovej komisie v Komárne.

Podľa predpovede by mal Dunaj v Komárne dosiahnuť výšku 840 až 845 centimetrov, informovali vodohospodári. Táto odhadovaná výška hladiny je v súlade s údajmi z Bratislavy a Devína v porovnaní s povodňami spred 11 rokov. V Komárne Dunaj kulminoval v roku 2013 na úrovni 889 centimetrov.

Na miestach, kde môžu byť záplavy, prijali majitelia nehnuteľností potrebné opatrenia. Prednosta Okresného úradu v Komárne Tomáš Nagy uviedol, že v prípade potreby môžu byť zmobilizovaní všetci hasiči kraja, pripravená pomôcť je aj armáda. "Zatiaľ však nie je dôvod na ich mobilizáciu, situácia je plne pod kontrolou," potvrdil.

Pozrite si reportáž zo 17. septembra:

6:40 Podpredseda vlády a minister vnútra ČR Vít Rakušan v utorok po rokovaní ústredného krízového štábu v Prahe uviedol, že v súvislosti so záplavami sú v Česku potvrdené tri úmrtia a sedem nezvestných osôb.

Na tlačovej konferencii po rokovaní krízového štábu Rakušan informoval, že potvrdené sú aj tri prípady rabovania v zaplavených oblastiach. Upozornil, že osobám, ktoré sa rabovania dopustili v súčasnej situácii, hrozí osem až 15 rokov väzenia.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok