Slovenskej obci hrozí, že ostane odrezaná od sveta. Jedinú cestu von z dediny zaplaví voda

17.9.2024 20:31

V obci Chľaba v okrese Nové Zámky je od utorkového večera vyhlásená mimoriadna situácia. Hladina Dunaja stále stúpa a podľa hydrologických predpovedí by mala rieka v tejto oblasti kulminovať až vo štvrtok (19. 9.) v priebehu dňa.

zaplavená cesta.jpg
Foto: TASR/Jaroslav Novák
Ilustračná fotografia

Po skončení krízového štábu Okresného úradu v Nových Zámkoch o situácii informoval Jakub Takáč z Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK).

Od utorka sú v Chľabe v pohotovosti aj dobrovoľní hasiči. Obec má pripravené vrecia naplnené pieskom, preventívne umiestnila aj hrádze na okraji obce, aby ochránila svoje územie.

Hrozí, že ju voda odreže

Chľabu spája so zvyškom okresu cesta III. triedy, ktorá je v správe NSK. Trasa cesty kopíruje breh Dunaja. „Zatiaľ je vozovka suchá, zmenu očakávame v priebehu stredy. Pripravujeme sa aj na možnosť, že obec ostane odrezaná od okolitého sveta,“ povedal riaditeľ Úradu NSK Peter Privalinec.

Jediná prístupová cesta do Chľaby v smere od obce Kamenica nad Hronom bude na základe rozhodnutia od stredy (18. 9.) uzatvorená až do odvolania.

Linka regionálneho dopravcu Štúrovo - Chľaba bude obsluhovaná len v úseku Štúrovo - Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečia medzinárodné vlaky.

„Vybrané tri spoje zo a do Štúrova v priebehu najbližších dní zastavia mimoriadne aj v tejto obci. Cestujúci by mali nastupovať do prvého vozňa,“ informoval Takáč.

V Chľabe zostane v utorok posledný vypravený autobus dopravcu, spoločnosti Arriva. Ten bude od stredy zvážať ľudí kyvadlovou dopravou z obce na železničnú zastávku a späť, potvrdil Takáč.

V obci a v neďalekom Kováčove sú aj zariadenia sociálnych služieb, v ktorých je približne 270 klientov. Stravovanie a ich zásobovanie zabezpečia Ozbrojené sily SR v súčinnosti s obcou.

„Vojaci pomôžu aj so zásobovaním samotnej obce. K dispozícii by mali byť už v skorých ranných hodinách,“ povedal Privalinec.

Napadali stovky milimetrov

Čo sa týka celého Slovenska, najvyšší úhrn zrážok, 386 mm, bol posledné dni v obci Pernek v okrese Malacky. Ide o viac ako polročný úhrn, ktorý by mal mať za obdobie 1991 až 2020 hodnotu približne 650 až 700 mm.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že ide zatiaľ o operatívne údaje od štvrtka (12. 9.) do pondelka (16. 9.).

Úhrn cez 200 mm namerali aj na iných miestach Záhoria a tiež v Bratislave na Kolibe a v Mlynskej doline. „Bratislavské letisko bolo v závetrí Malých Karpát a tam spadlo o viac ako 100 mm menej dažďa. Úhrn viac ako 100 mm sa vyskytol aj v západnej časti Podunajskej nížiny, na severozápade Slovenska, v oblasti Šariša, či v Slovenskom raji a len výnimočne aj inde,“ priblížil SHMÚ.

Rozdiel 325 mm vznikol podľa odborníkov medzi stanicou Slovenský Grob na juhovýchodnom úpätí Malých Karpát a stanicou Pernek na severozápadnom úpätí pohoria. V závetrí Karpát boli aj lokality na Honte, teda v okresoch Levice a Krupina.

„V tejto oblasti sme zaznamenali aj najnižší úhrn zrážok počas týchto piatich dní. Konkrétne v obci Lontov spadlo len približne 36 mm, čo je dokonca menej ako priemerný mesačný septembrový úhrn,“ skonštatovali.

Pozrite si utorňajšiu tlačovú besedu SHMÚ:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok