Bratislava sleduje kulmináciu Dunaja, Gabčíkovo hlási dramatický nárast hladiny. Morava sa ešte neupokojila

17.9.2024 12:31

Kulminácia Dunaja v Bratislave pokračuje, ustáliť by sa mala počas dňa. Pod Vodným dielom Gabčíkovo hladina výrazne stúpa. Rovnako prebieha aj kulminácia hornej Moravy. Vzostup sa očakáva v jej strednej a dolnej časti.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na webe.

Dunaj dosiahol nadránom 905 centimetrov

„Hladina Dunaja začala v hornej časti kulminovať ešte v nočných hodinách a v profile Devín dosiahla nadránom maximum 905 centimetrov, čo zodpovedá prietoku 9 579 kubických metrov za sekundu. V Bratislave napokon dosiahol Dunaj v maxime 970 centimetrov. Kulminácia ešte stále prebieha a počas dňa očakávame v týchto profiloch ustálenosť pri súčasných vodných stavoch,“ ozrejmil ústav.

Výrazný vzostup podľa neho pokračuje na strednom a dolnom úseku pod vodným dielom Gabčíkovo, kde sa očakáva kulminácia v stredu (18. 9.) až štvrtok (19. 9.).

Kulminácia prebieha aj na rieke Morava

Kulminácia prebieha aj na hornom úseku Moravy. V jej strednej a dolnej časti predpokladajú ešte výrazný vzostup vodných hladín so začiatkom kulminácie.

„Odlišný priebeh pozorujeme v profile Devínska Nová Ves, kde dochádza k vzdutiu hladiny Dunajom (podobný jav pozorujeme aj v Kolárove na Váhu a Salke na Ipli),“ doplnil SHMÚ.

Na ostatnom území vrátane povodia Myjavy, Kysuce a na malokarpatských prítokoch sa hydrologická situácia upokojuje a hladiny tokov naďalej klesajú.

Pozrite si reportáž zo 17. septembra 2024 o povodňovej situácii pri Dunaji.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok