Prvá fotografia vraku ponorky Titan na dne Atlantiku. Vyšetrovanie odhalilo nové zistenia

Americká pobrežná stráž zverejnila prvé snímky vraku ponorky Titan, ktoré ukazujú zvyšky chvostového kužeľa plávajúceho pri dne Atlantického oceánu. Vlani v júni zahynulo na palube plavidla päť ľudí.

Bojujú s časom. Tímy, ktoré pátrajú po nezvestnej ponorke pri Titanicu, zachytili zvuky
Foto: TASR/AP

Fotografie boli predložené počas pondelkového vypočúvania, hoci vyšetrovatelia ich zhotovili už počas minuloročného pátrania po podmorskom plavidle.

O najnovších zisteniach informoval spravodajský portál CNN.

Nález trosiek ponorky

Na snímkach vidno oddelený chvostový kužeľ ponorky a odtrhnutý fragment plavidla. Podľa vyšetrovateľov tento nález predstavuje „presvedčivý dôkaz“ katastrofickej implózie, ktorá spôsobila zničenie ponorky v dôsledku podtlaku.

Fotografie boli zverejnené počas pojednávania v Južnej Karolíne, na ktorom vypovedali bývalí zamestnanci spoločnosti OceanGate, ktorá ponorku zostrojila a prevádzkovala. Na danom pojednávaní bola zverejnená aj posledná správa ponorky, ktorú poslala svojej materskej lodi len šesť sekúnd pred stratou kontaktu s hladinou.

Vrak sa nachádzal niekoľko sto metrov od Titanicu. Fotografiu zverejnil na svojej sociálnej sieti americký denník The US Sun.

Vyšetrovanie má objasniť prípadné pochybenia posádky

Vyšetrovanie by malo prebiehať do 27. septembra. Hoci hlavným cieľom vyšetrovania je „odhaliť fakty týkajúce sa incidentu“, predseda rady Jason Neubauer v pondelok (16. 9.) priznal, že úlohou je tiež identifikovať „pochybenie alebo nedbanlivosť poverených námorníkov“.

Komisia skúma, či k implózii experimentálnej ponorky mohla prispieť trestná činnosť. Bývalý technický riaditeľ OceanGate Tony Nissen vypovedal, že už v roku 2018 upozorňoval na poškodenie trupu ponorky po zásahu bleskom. Zakladateľ spoločnosti Stockton Rush, ktorý bol na palube Titanu a zahynul, však údajne obavy bagatelizoval.

Ponorka Titan sa používala na výpravy bohatých turistov k vraku legendárnej lode, ktorá sa potopila v roku 1912 po náraze do ľadovca. Tragédia sa odohrala 18. júna 2023, keď sa plavidlo stratilo v severnom Atlantiku pri pobreží kanadského Newfoundlandu. Všetkých päť členov posádky pri nehode zahynulo.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. júna 2023 o hľadaní stratenej ponorky Titan.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok