Zvrat v prípade ponorky Titan. Nahrávka z útrob plavidla je sfalšovaná

18.6.2024 05:45 , Aktualizované: 18.6.2024 08:12

Minulý rok sa na internete rozšíril údajný prepis komunikácie medzi ponorkou Titan a jej materskou loďou. Záznam naznačoval, že séria poplachov zmenila ponor k Titanicu na boj o život, počas ktorej sa päť cestujúcich márne snažilo vrátiť na hladinu. Vedúci amerického federálneho vládneho tímu, ktorý vyšetruje katastrofu, však povedal, že celý zápis je výmysel.

Český expert na ponorky o tragédii Titanu: Ako mohli vstúpiť do toho šrotu? Šancu prežiť nikdy nemali
Foto: Twitter/Pop Base

Po takmer roku nenašli vyšetrovatelia žiadne známky toho, že by piati cestujúci na palube Titanu mali nejaké varovanie pred katastrofickou implóziou ponorky, ktorá ich mala pripraviť o život. Informoval o tom denník The New York Times.

Falošná nahrávka

"Som presvedčený, že ide o falošný zápis," povedal kapitán Jason D. Neubauer, ktorý odišiel z americkej pobrežnej stráže do dôchodku a pôsobí ako predseda Námornej vyšetrovacej komisie. "Bol vymyslený," myslí si. Jeho autorstvo nie je známe.

Napriek tomu, že záznam pôsobil autenticky, federálny tím odhalil sfalšovanú nahrávku pre viaceré dôvody.

Získali prístup k prepisom skutočnej komunikácie medzi ponorkou a jej materskou loďou, ktoré ale nezverejnili.

Uviedol, že jeho tím nemá žiadne dôkazy o tom, že by posádka vedela o hroziacej katastrofe. Rodiny pozostalých si mysleli, že ich príbuzní pred smrťou trpeli.

Pozrite si reportáž o pátraní po Titane:

Záznam má vyše sedem miliónov zhliadnutí

Prepis sa začal šíriť po internete a ponúkal správy o technických detailoch. Video má na YouTube vyše sedem miliónov zhliadnutí.

Uvádzali sa v ňom technické špecifikácie Titanu a hodnoverné vyobrazenia zostupu ponorky. “V zápise to vyzeralo tak, že dobrodruhovia spanikárili", dodal Neubauer.

Kríza vo falošnom prepise sa sústredila na R.T.M - systém monitorovania zdravia trupu v reálnom čase. Sieť senzorov by teoreticky mohla upozorniť na poruchu trupu a poskytnúť pilotovi dostatok času na únik pred drvivým tlakom v hlbinách.

Falošný záznam hovoril o tom, že Titan informoval svoju materskú loď o sérii alarmov trupu, ako aj o hláseniach o praskajúcich zvukoch. Posledná údajná správa Titanu o senzoroch trupu znela: "Výstraha RTM aktívna, všetko červené."

Nahrávka sa skončila znepokojujúcim tichom, potom čo materská loď mala poslať sedem stručných správ s otázkou o osude ponorky, ale nedostala žiadnu odpoveď. "Prosím, odpovedzte, ak ste toho schopní," znelo v údajnej poslednej správe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok