Obyvatelia poľskej Nisy zachraňujú mesto. Celú noc opravovali protipovodňovú hrádzu, jej zrútenie by znamenalo katastrofu

17.9.2024 10:29

Stovky obyvateľov poľského mesta Nisa sa v noci na dnes zapojili spolu s vojakmi a hasičmi do opravy a spevnenia poškodenej protipovodňovej hrádze, ktorej zrútenie by viedlo k zaplaveniu centra mesta, uviedli poľské médiá.

záplavy poľsko nisa
Foto: TASR/AP

Kolektívna snaha obyvateľov Nisy

Podľa nich aj podľa miestnych úradov bola kolektívna snaha o záchranu mesta neďaleko českých hraníc úspešná.

„Občania Nisy, zachránili ste toto mesto. Bez vás by to nebolo možné,“ napísal server Nowiny Nyskie. Člen mestskej rady Piotr Smoter na sociálnych sieťach uviedol, že „vojna sa skončila o 4:25 ráno“.

Poľské médiá predtým písali, že obyvatelia Nisy bok po boku so záchranármi bojovali o to, aby ich mesto nezaplavila voda. Vytvorili ľudskú reťaz a vrece s pieskom i dlažobnými kockami spevňovali hrádzu pri Kościuszkovom moste, ktorej pretrhnutie by zaplavilo ulice.

Starosta mesta Kordian Kolbiarz označil uplynulú noc za „najdôležitejšiu v histórii mesta v 21. storočí“.

Do opravy hrádze sa zapojilo dvetisíc ľudí

„Máme nádej, že Nisa bude pred povodňami zachránená,“ povedal. Na oprave hrádze sa podľa neho v jednej chvíli podieľalo až 2 000 ľudí, vrátane starcov a detí.

V meste so 44-tisíc obyvateľmi, ktoré ležia v Opoľskom vojvodstve neďaleko českých Mikulovíc, bola podľa náčelníka poľských hasičov aktuálne najhoršia situácia v celej krajine. Opraviť hrádzu pomáhali cez deň aj vrtuľníky.

„Obyvatelia Nisy bok po boku so záchranármi bojujú o to, aby ich mesto nezaplavila voda. Vrece s pieskom i dlažobnými kosťami spevňujú hrádzu pri Kościuszkovom moste. Musí ho udržať, aby voda nezaplavila ulice. Sú odhodlaní a boj potrvá celú noc,“ uviedla televízia TVN 24.

„V Nise prichádza k rieke čoraz viac ľudí a zapájajú sa do spevňovania hrádze,“ napísala Gazeta Wyborcza.

Na inom mieste na juhu Poľska, pri obci Wawrzeńczyce, asi 35 kilometrov juhozápadne od Vroclavu, sa pretrhla hrádza na rieke Strzegomka a prívaly vôd strhli aj miestny most, uviedol na svojom webe list Gazeta Wyborcza. Strzegomka je prítokom rieky Bystrzyca, ktorá sa vlieva do Odry vo Vroclave. Odra má v utorok (17. 9.) kulminovať v meste Opole a v stredu vo Vroclave, kde sa v utorok do spevňovania hrádzí zapojí armáda.

Evakuujú obyvateľov

Úrady varovali pred zhoršením situácie a už v pondelok začali čiastočnú evakuáciu v Nise. V pondelok sa prevalila priepust medzi dvoma nádržami nad mestečkom Paczków. Nisa leží o niekoľko kilometrov nižšie po prúde, medzi Paczkovom a Nisou sa na rieke Kladská Nisa nachádzajú ďalšie dve vodné nádrže. Mesto už je čiastočne pod vodou v dôsledku lijákov a záplav, ktoré v posledných dňoch sužujú strednú a východnú Európu vrátane Česka.

Vodohospodári podľa serveru Onet zareagovali na ohrozenie mesta a rozhodli sa znížiť vypúšťanie vody z nádrže v Nise, aby pomohli oprave hrádze a evakuácii.

Pozrite si reportáž zo 16. septembra 2024 o povodniach v Poľsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok