Horné Kysuce sa spamätávajú z povodní. Niektoré rodiny sú stále odrezané od sveta

16.9.2024 18:53

Horné Kysuce sa spamätávajú z povodní. Veľká voda, ktorá sa prehnala regiónom napáchala obrovské škody. Niektoré rodiny sú stále odrezané od sveta. V priebehu pár hodín totiž prišli o prístupovú cestu.

Nad Klokočovom spadlo v priebehu 24 hodín približne 100 milimetrov zrážok. To bol najväčší úhrn na Kysuciach. A takto vyzerajú následky.

"Ako to vyzerá, tak tam tá voda asi nepotečie, tak by som to len tak trochu zhrnul, aby som mohol manželku odviezť do práce popoludní," opísal obyvateľ Klokočova.

"No bolo to strašné. Mne to išlo až po záhrade tá voda," dodal ďalší.

"Naozaj budeme potrebovať veľké finančné prostriedky, aby sme uviedli túto miestnu komunikáciu do takého zjazdného stavu a toto je niečo, čo verím, že aj štát zohľadní, lebo budeme tú pomocnú ruku štátu naozaj veľmi potrebovať," uviedol starosta obce Klokočov Radoslav Zajac.

Bez pomoci štátu to nezvládnu

Aj susedná Korňa bojuje s následkami záplav. Most v centre obce je na spadnutie. Pre množstvo obyvateľov je to jediné spojenie so svetom.

"Požiadala som aj štátne hmotné rezervy o pomoc, nakoľko je to jediná prístupová cesta, čiže potrebujeme dočasné premostenie, aby sme súčasný most dokázali opraviť, respektíve zrejme podľa odporúčania statika postaviť nový," povedala starostka obce Korňa Marianna Bebčáková.

V Čadci, kde napáchal živel najviac škôd, to tiež bez pomoci štátu nezvládnu. Jeden z mnohých príkladov, mestská plaváreň, aj tá sa ocitla pod vodou. Čo sa dá vyčistia, ale oprava zaplavenej strojovne je už nad možnosti mesta.

"Toto je tak isto kompletne vytopené, elektrika a vlastne takto, keď pôjdeme, tak je celá tá budova úplne v rovnakom stave," opísal situáciu vedúci správy plavárne a kúpaliska v Čadci Eduard Halada.

Refundácia je v riešení

"Máme problém aj s verejným osvetlením nie ten štandardný nejaký lokálny, naozaj to vypadlo kvôli povodni na viacerých miestach, takže spolu s dodávateľmi sa snažíme vyriešiť tento problém tiež zdarne, aby sa nám to podarilo opraviť," uviedol primátor mesta Čadca Matej Šimášek.

"Ja som komunikoval aj s krízovým centrom ministerstva vnútra. Oni tieto sanačné a tie záchranné práce všetky budú refundované, a čo sa týka už tých škôd pre obyvateľov, toto je všetko ešte v riešení," vysvetlil prednosta Okresného úradu v Čadci Peter Rusnák.

Voda na mnohých miestach zaskočila aj pamätníkov. Potoky a rieky páchali škody aj tam, kde boli v minulosti pred živlom v bezpečí.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok