Nemecko sprísňuje migračnú politiku. V noci začalo kontrolovať hranice so všetkými susedmi

16.9.2024 09:32

Nemecká spolková polícia začala v noci na pondelok kvôli nelegálnej migrácii kontrolovať hranice s Belgickom, Holandskom a Luxemburskom. Počas dňa pribudnú ešte kontroly na hranici s Dánskom, a Nemecko tak bude kontrolovať celú svoju pozemnú hranicu.

Predĺženie kontrol na hraniciach

Informovala o tom agentúra DPA. Hranicu s Českom, Poľskom a Švajčiarskom kontroluje spolková polícia už od vlaňajšieho októbra a s Rakúskom od roku 2015. Na francúzsko-nemeckej hranici boli kontroly zavedené dočasne v júli kvôli olympiáde a následnej paralympiáde. Skončiť mali na konci septembra, teraz sa ale tiež najmenej o pol roka predĺžili.

Zavedenie kontrol na západnom a severnom úseku nemeckej hranice oznámila nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová minulý pondelok. Urobila tak v čase vyhrotenej debaty o sprísnení migračnej a azylovej politiky, ktorú oživil predovšetkým teroristický útok v Solingene na západe Nemecka.

Neúspešný žiadateľ o azyl zo Sýrie tam na konci augusta zavraždil na mestských slávnostiach troch ľudí a osem ďalších zranil. Zavedenie nových kontrol na západe a severe krajiny neznamená, že by sa sprísňovali kontroly na iných úsekoch, vrátane českej hranice, ubezpečil minulý týždeň hovorca nemeckého ministerstva vnútra.

Kontroly budú náhodné

V nedeľu Faeserová ubezpečovala, že pre kontroly sa nebudú tvoriť na hraniciach zápchy a pendleri nemusia počítať s meškaním. Kontroly budú podľa nej náhodné, nebudú sa teda zastavovať všetky vozidlá. Zavedenie kontrol na všetkých úsekoch hranice obhajoval v nedeľu aj kancelár Olaf Scholz.

Podľa pravidiel schengenského priestoru, ktorého je Nemecko súčasťou, by pohraničníci na vnútorných hraniciach cestujúci vôbec nemali kontrolovať. Okrem Nemecka ale niektoré svoje hranice teraz strážia aj iné členské štáty, odôvodňujú to napríklad snahou obmedziť nelegálnu migráciu či hrozbou islamistického terorizmu.

Podľa Európskej komisie v súčasnosti dočasné hraničné kontroly vo vnútri schengenského priestoru vykonávajú Francúzsko, Švédsko, Nemecko, Dánsko, Rakúsko, Nórsko, Taliansko a Slovinsko, teda osem z celkových 29 schengenských krajín.

Pozrite si reportáž z 9. septembra 2024 o hraničných kontrolách v Nemecku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok