Česko hlási prvú obeť povodní a sedem nezvestných. Mesto Litovel je kompletne uzavreté

16.9.2024 09:07 , Aktualizované: 16.9.2024 18:58

Záplavy v Českej republike majú prvú obeť a sedem ľudí je nezvestných. Mesto Litovel na Olomoucku je kvôli záplavám úplne uzavreté, vrátane škôl a zdravotníckych zariadení. Radnica to v pondelok okolo 07:00 oznámila na Facebooku.

Jeden človek utopil v rieke Krasovka na Bruntálsku, polícia eviduje aj sedem nezvestných. V Českom rozhlase Rádiožurnálu (ČRo) to v pondelok povedal policajný prezident Martin Vondrášek. Doteraz bolo známe, že sú nezvestní štyria ľudia.

"Evidujeme sedem nezvestných," povedal Vondrášek. "Jeden nezvestný po skoku do rieky Otavy, jeden nezvestný senior z domu seniorov v Kobyle nad Vidnavkou a jeden pád do vody v Krnove. Pokiaľ ide o obete, tak máme bohužiaľ utopeného v rieke Krasovka na Bruntálsku," dodal. o troch nezvestných z auta, ktoré v sobotu spadlo do rozbúrenej vody v obci Lipová-kúpele na Jesenicku, ao päťdesiatštyriročnom mužovi, ktorý v sobotu spadol do rozvodneného Jankovického potoka v Jankoviciach na Uhorskohradišťsku.

Zaplavených je asi 70 percent územia Litovela a na rovnako veľkej ploche vypadol prúd, povedal vo videu na facebooku starosta Viktor Kohout (SNK). Voda podľa neho bude kulminovať až popoludní.

Kvôli výpadkom prúdu nefunguje ani mestský rozhlas. Radnica preto požiadala obyvateľov, aby sa navzájom informovali o obmedzeniach v meste.

Mesto je uzavreté

"Mesto Litovel je úplne uzavreté. Všetky školy, škôlky, zdravotnícke zariadenia a Mestský úrad Litovel, mimo krízového štábu mesta Litovel, sú uzavreté," uviedla radnica. "O dostupnosti otvorenia obchodov zatiaľ nemáme informácie," doplnilo mesto.

Situácia v meste je podľa starostu horšia ako pri povodniach v roku 2006. Radnica požiadala obyvateľov, aby zbytočne nevychádzali. V prípade ohrozenia môžu ľudia v meste volať na číslo 607 076 398. "Keby niekto potreboval evakuáciu, volajte krízovú linku. Už sme takto previezli mnoho ľudí," povedal Kohout.

Záplavová vlna v meste

"Teraz ešte bude voda pozvoľne stúpať," uviedol starosta. "V Moravičanoch to klesá, krásna správa, ale sem to dôjde vždy až za osem hodín," doplnil. Voda by tak podľa neho mohla kulminovať okolo 14.00 h.

Do desaťtisícového Litovela dorazila očakávaná záplavová vlna v nedeľu večer. Radnica v nedeľu kvôli riziku záplav vyzvala obyvateľov z ohrozených oblastí na evakuáciu, evakuačné centrum funguje napríklad v miestnej sokolovni. V Olomouckom kraji sú kvôli výdatným dažďom na povodňovom stupni asi dve desiatky tokov, z toho väčšina najvyššom, treťom stupni.

Terajšie rozsiahle záplavy majú prvú obeť. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka na Bruntálsku, polícia eviduje aj sedem nezvestných. V Českom rozhlase Rádiožurnálu (ČRo) to dnes povedal policajný prezident Martin Vondrášek. Doteraz bolo známe, že sa nezvestujú štyria ľudia.

Uzavretý hraničný priechod Lanžhot - Brodské

Polícia kvôli veľkej vode v Morave po dohode so slovenskou stranou uzatvára hraničný priechod Lanžhot - Brodské, ide o priechod na takzvanej starej ceste. Potvrdil to hovorca českej polície Pavel Šváb. Hraničný priechod na D2 zostáva otvorený.

„Nedá sa odhadnúť, dokedy opatrenie potrvá,“ povedal Šváb. Rieka Morava dosahuje aktuálne v Lanžhote tretí stupeň povodňovej aktivity označujúcej ohrozenie. Podľa predpovedného modelu bude hladina ešte stúpať, extrémne povodne by ale dosiahnuť nemali.

Pozrite si reportáž zo 16. septembra 2024 o záplave v Česku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok