Leclerc nakoniec neuspel ani s pomocou DRS. Piastri ovládol VC Azerbajdžanu

15.9.2024 15:01

Austrálsky pretekár Oscar Piastri vyhral VC Azerbajdžanu majstrovstiev sveta formuly 1. Pódium doplnili Monačan Charles Leclerc na Ferrari a Brit George Russell v službách Mercedesu.

Oscar Piastri
Foto: TASR/AP

Úradujúci majster sveta Max Verstappen skončil na piatom mieste a celkové poradie tak vedie o 59 bodov pred Piastriho kolegom Landom Norrisom, ktorý bol štvrtý.

Preteky končili pod virtuálnym safety carom pre kolíziu medzi Carlosom Sainzom a Sergiom Perezom. 

Leclerc a Piastri štartovali z prvého radu, tam si obaja svoje pozície udržali. Zlomový moment prišiel na začiatku 20. kola po prvých zastávkach v boxoch, kde obaja menili zo stredných na tvrdé pneumatiky.

Austrálčan išiel veľmi neskoro na brzdy a riskantným manévrom predbehol Leclerca. Ten sa priblížil o deväť kôl neskôr a takmer celý zvyšok pretekov zvádzala dvojica tesný súboj.

Leclerc napokon neuspel

Leclerc však nakoniec neuspel ani s pomocou DRS, ktoré mohol aktivovať väčšinu času. Piastri tak získal druhý triumf v kariére i tejto sezóne.

Monačan sa musel v úplnom závere ešte brániť pred Perezom na Red Bulle, ktorý mal nádej na prvé pódium od apríla. Dvojicu dobehol na začiatku predposledného kola ďalší pilot Ferrari Sainz, zaútočil na Pereza a dvojica v prvom sektore trate kolidovala.

Havária, ktorú zavinil pravdepodobne Sainz, vyradila oboch. McLaren tak predstihol Red Bull v Pohári konštruktérov, ktorý vedie prvýkrát od roku 2014 a má štyri víťazstvá v sezóne premiérovo od ročníka 2012.

Majstra sveta zdolal tímový kolega

Verstappena zdolal tímový kolega v kvalifikácii prvýkrát v tejto sezóne. Holanďan nezískal ani na štarte a navyše sa zasekol za Norrisom, ktorý išiel opačnú stratégiu a bol 39 z 51 kôl na jedných tvrdých pneumatikách.

Po Norrisovej zastávke si navyše nechal Verstappen pozíciu vziať a Brit tak stiahol tri body, keďže mal aj najrýchlejšie kolo. Pilot McLarenu bol pôvodne na štarte na sedemnástom mieste a vďaka trestom pre ostatných jazdcov poskočil o dve pozície.

Bol medzi nimi aj Lewis Hamilton, ktorý štartoval pre výmenu motora z pit lane a obsadil deviate miesto.

Na tvrdých pneumatikách bol dlho bez zastávky aj Thajčan Alexander Albon na Williamse. S Norrisom zrejme čakali na výjazd bezpečnostného vozidla, ktorý býva často súčasťou pretekov v Baku.

Albon dokázal byť napriek alternatívnej stratégii na siedmom mieste, jednu pozíciu pred tímovým kolegom Francom Colapintom. Ten sa stal prvým Argentínčanom s bodovým zápisom v F1 od januára 1982, keď Carlos Reutemann obsadil druhé miesto na VC JAR, taktiež na Williamse.

Cenný výsledok si pripísal Brit Oliver Bearman, ten zaskakoval v Haase za Kevina Magnussena a bol desiaty. Mladík sa v tejto sezóne predstavil len v dvoch pretekoch, vždy ako náhradník, no v oboch bodoval.

V dôsledku karambolu v závere bol šiesty Fernando Alonso na Astone Martin, pre tím i pre seba vybojoval najlepší výsledok od júnovej VC Kanady.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok