Kraje získajú moc. V rukách budú mať vyše 200 miliónov eur z eurofondov na obnovu kultúry

15.9.2024 05:00

Samosprávy a ich organizácie môžu získať až 213 miliónov z eurofondov na obnovu kultúrnych pamiatok a inštitúcií. Po novom však o peniazoch na konkrétne projekty nerozhodnú úradníci na ministerstve, ale kraje samotné.

Okrem obnovy pamiatok môžu finančné prostriedky využiť aj na rozvoj prírodných lokalít a kúpeľníctva, ktoré bolo doteraz z podporných schém vynechané. Samosprávy už pripravili rôzne projekty, ktoré sú na túto výzvu pripravené.

"Niektoré z projektov, ktoré si už územia schválili a schválili ich bez toho, aby sme do toho zasahovali. Vybrali si tie projekty, o ktorých sú presvedčení, že sú pre územia dôležité," povedal minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

"Územie Nitrianskeho kraja má pripravených mnoho projektov, ktoré sú v rôznych fázach pripravenosti. Integrovaná územná stratégia Nitrianskeho samosprávneho na roky 2021 až 2027 zahŕňa aj Projektový zásobník, ktorý obsahuje zoznam projektový zámerov. Ich indikatívny rozpočet dvojnásobne prevyšuje územnú alokáciu Nitrianskeho kraja," uviedla hovorkyňa Nitrianskeho samosprávneho kraja Zuzana Vilčeková.

O projektoch rozhodnú samotné kraje

"Môžem spomenúť už pripravené projekty, dokumentácie, ktoré už môžeme realizovať a pustiť sa do výzvy, je naprieč krajom rekonštrukcia Fiľakovského hradu, v okrese Detva Múzeum tradičnej kultúry," ozrejmil podpredseda BBSK zodpovedný za kultúru Roman Malatinec.

O projektoch nebudú rozhodovať ministerstvá, ale priamo miestne orgány v jednotlivých regiónoch.

"Nitriansky samosprávny kraj ako oprávnený žiadateľ výzvy hodnotí túto zmenu pozitívne, nakoľko dochádza k schvaľovaniu projektových zámerov Radou partnerstva Nitrianskeho samosprávneho kraja. Tá je rozhodovací orgán pre spoluprácu partnerov v danom území pre integrovaný územný rozvoj a zároveň nástrojom územnej spolupráce na území samosprávneho kraja," dodala Vilčeková.

Ministerstvo tvrdí, že dotácie do kultúrnych pamiatok môžu pomôcť turizmu a ekonomike v regiónoch. Budúci rok by mala byť suma na obnovu pamiatok ešte navýšená a to na viac ako 260 miliónov eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok