Na hrade Čičva opäť nastal stavebný ruch. Po obnove projektu Ľudia a hrady sa pustili do rekonštrukcie

Po obnove projektu Ľudia a hrady opäť nastal stavebný ruch aj na viac ako 700 rokov starom hrade Čičva v okrese Vranov nad Topľou. Zamestnali tam osem ľudí. Minister práce Erik Tomáš plánuje spustiť ďalší projekt, chce rozvíjať sociálne podniky.

Múry hradu Čičva pred desiatimi rokmi nebolo takmer vidieť. Dnes sa už týčia do výšky. Kamene na ich výstavbu musia najprv pripraviť. 

"Máme tu zaškolených murárov, ktorí sem prišli ako pomocní pracovníci a vyšplhali sa, dá sa povedať, na odborných. Oni dokážu samostatne urobiť, vymurovať nejakú časť hradu," vysvetlil riaditeľ OZ Pro futuro hradu Čičva Ľubomír Hutka.

Namáhavá práca v zložitom teréne

Muruje sa pod dohľadom pamiatkarov pôvodným postupom iba s použitím vody a vápna. Je to fyzicky namáhavá práca v zložitom teréne 

"Sú takí, ktorí prídu a nastúpia na týždeň, dva, ale zistia, že asi je to pre nich buď ťažká práca, alebo možno nechce sa im robiť, radšej pôjdu sedieť naspäť na dávky," uviedol Hutka. 

Po stopnutí projektu Ľudia a hrady mala rekonštrukcia dvojročnú pauzu. Obec musela z vlastného rozpočtu financovať udržiavacie práce. Najmä Rómovia vtedy od starostu chodili pýtať robotu. 

"Pre nich cestovať kdesi ďaleko za prácou je určite neefektívne a finančne absolútne bezpredmetné, ale tu sú blízko svojich rodín, dokážu si zarobiť peniaze," povedal starosta obce Sedliská Matej Sabol.

Osobne prišiel minister práce

O tom, ako sa po reštarte projektu darí v obnove hradu Čičva, sa na vlastné oči presvedčil aj minister práce. Rezort na obnovu viac ako 30 kultúrnych pamiatok vyčlenil vyše 12 miliónov eur. 

"Zamestnávame takto 450 ľudí, ktorí by ináč boli nezamestnaní. Už teraz sme z tých 12,5 milióna eur, ktoré sú vyčlenené z európskeho sociálneho fondu, minuli 3,5 milióna eur," opísal minister práce, soc. vecí a rodiny Erik Tomáš.

Projekt Ľudia a hrady bude mať nasledovníka. Rezort práce vyčlení ďalších 100 miliónov eur na vytváranie nových pracovných miest v sociálnych podnikoch. Spolupracovať plánujú najmä s ministerstvom pôdohospodárstva a životného prostredia. 

"Založíme sociálny podnik v regióne a Štátne lesy dajú tomu sociálnemu podniku zákazku a tam budú pracovať práve tí nízko kvalifikovaní alebo dlhodobo nezamestnaní ľudia," dodal Tomáš.

Rezort práce v rámci revízie eurofondov chce pre tento program získať minimálne 200 miliónov eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok