Na Trenčianskom hrade odkrývajú vzácnu kryptu pod gotickou kaplnkou: Archeológovia objavili viacero významných artefaktov

1.9.2024 05:00

Na Trenčianskom hrade odkrývajú vzácnu kryptu pod gotickou kaplnkou. Bola dlhé roky zahádzaná sutinami. Archeologický výskum odkryl viacero významných nálezov. Požiarom zničenú kaplnku chcú obnoviť.

Archeológovia postupne odkrývajú zasypanú kryptu gotickej kaplnky. Bola ukrytá pod nánosmi sutiny a mnohí návštevníci o nej nevedeli. Doteraz vyniesli 5 kubíkov zeminy. Dovnútra krypty vedie tehlové schodisko. Na niektorých miestach objavili kríž.  

"Predpokladám, že keď si dali objednávku na tehly na takýto sakrálny objekt, tak ich značili takýmto krížikom," uviedol archeológ Juraj Malec.

Zachytili tri typy vzácnych murív

Archeológovia zachytili aj tri typy vzácnych murív. Najstaršie z nich siaha do stredoveku. V stavebnej suti objavili množstvo keramických črepov.

"Začisťovala som pôvodné podlahy, resp. podlahy z tých prerábok. Tam ich postupne odkrývame vo vrstvách," povedala Mária Tomášová, študentka archeológie.

Krypta slúžila na pochovávanie nebožtíkov, doposiaľ však ľudské ostatky v priestoroch nenašli.

"Je to pred príprava k projektovej dokumentácii a ďalším výskumom, ktoré by mali viesť k nejakej podobe zrekonštruovania tohto objektu a sprístupneniu pre verejnosť," skonštatoval riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

V nasledujúcich rokoch čaká Trenčiansky hrad obnova viacerých objektov. Zrekonštruovaná bude Hodinová veža, dolné nádvorie, aj Zápoľského palác

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok