Priezračná, ale zradná. Voda zo studničiek v Slovenskom raji môže ohroziť zdravie, varujú hygienici

15.9.2024 05:45

Hoci v Slovenskom raji nie je žiadny zdroj znečistenia a voda v studničkách by logicky mala byť pitná, nie je to tak. Hygienici vodu zo studničiek pravidelne analyzujú, aby verejnosti o kvalite vody poskytli komplexnú informáciu. Nemajú však dobré správy.

Studničky v Slovenskom raji turistov doslova lákajú, aby sa z nich napili. Voda je v nich spravidla priezračná. Avšak ak ľudia podľahnú, nemusí to dopadnúť dobre. 

"Mohlo by dôjsť k tomu, že by ľudia mali skôr tráviace problémy," uviedla odborná pracovníčka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Jana Murková.

Deje sa to spravidla na začiatku a na konci letnej turistickej sezóny. Hygienici sa spolu s ochranármi vyberú na vopred určenú trasu po národnom parku.

"Dnes máme na pláne skontrolovať sedem prameňov a celkový počet, ktorý bežne s regionálnym úradom verejného zdravotníctva kontrolujeme, je 21," povedal vedúci oddelenia stráže prírody Správy NP Slovenský raj Marián Vaľo.

Kvalita vody je premenlivá

Z každej studničky odborníci odoberú vzorku vody. Niektoré parametre odmerajú hneď na mieste, ostatné neskôr v laboratóriu. Informácie zverejnia na webe. Avšak pozor. Ak bola voda v danej studničke v poriadku počas odberu, už o deň alebo dva neskôr to už nemusí byť pravda. 

"Z dlhoročných skúseností môžeme konštatovať, že kvalita vody v pravidelne kontrolovaných studničkách, je veľmi premenlivá," ozrejmila Murková

Práve preto hygienici vodu zo studničiek v Slovenskom raji piť vôbec neodporúčajú. 

"Jej používanie je naozaj na vlastné riziko ľudí, ktorí by sa chceli napiť," doplnila Murková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok