Nová atrakcia v Slovenskom raji. Zrekonštruovaná Glacká studňa osvieži turistov na historickej križovatke ciest

18.8.2024 12:36

V Slovenskom raji pribudla nová turistická atrakcia. Zrekonštruovali tam Glackú studňu. Je na mieste, ktoré bolo kedysi križovatkou dôležitých ciest a miestom prepriahania koní. V letných horúčavách poskytuje turistom príjemné osvieženie.

Kedysi po Glackej ceste, spájajúcej severnú a južnú časť dnešného Slovenského raja, premávala konská doprava. Bola to významná obchodná spojnica medzi Spišom a Gemerom.

Glacká cesta pomáhala rozvoju hutníctva. Na konci druhej svetovej vojny ju však zničili. Koniareň bola ešte dve desaťročia funkčná. Dnes tam po nej zostali už len základy. Napriek tomu je to obľúbená turistická lokalita.

“Zadali sme to miestnym ľuďom, občianskemu združeniu Zelená hora. Ľuďom z Hrabušíc, ktorí si to historicky pamätajú, ako tá studňa vyzerala. Snažili sa ju obnoviť podľa posledného historického vizuálu. Ale hlavná naša podmienka bola, aby odtiaľ šla voda. Čiže jednoducho, aby turista mohol vedierkom vytiahnuť vodu. Som rád, že toto sa podarilo,” povedal riaditeľ Správy NP Slovenský raj, Tomáš Dražil.

Studňa je desať metrov hlboká a dnes je už funkčná. Obnovili ju v pôvodnej podobe. V jej okolí je odpočinkové zázemie pre turistov. Piť vodu zo studne ochranári neodporúčajú. Na osvieženie je však vynikajúca.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok