NATO mohlo urobiť viac, aby zabránilo vojne na Ukrajine, vyhlásil dosluhujúci šéf Aliancie

14.9.2024 10:43

Severoatlantická aliancia (NATO) toho mohla urobiť viac pre vyzbrojenie Ukrajiny, aby tak zabránila ruskej invázii v roku 2022.

Kruté, neľútostné boje. Ukrajina musí dostať zbrane, aby mohla pokračovať v protiofenzíve, tvrdí Stoltenberg
Foto: TASR/AP

Uviedol to v rozhovore s nemeckým týždenníkom Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) končiaci generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg.

"Teraz poskytujeme vojenské vybavenie do vojny - vtedy sme mohli poskytnúť vojenské vybavenie, aby sme vojne zabránili," povedal Stoltenberg.

Poukázal na neochotu Aliancie

Poukázal na neochotu NATO poskytnúť zbrane, o ktoré Kyjev požiadal pred inváziou, pre obavy z eskalácie napätia s Ruskom.

Po začatí vojny Kyjev, ktorý nie je členom NATO, po počiatočnom váhaní začal dostávať od svojich spojencov jeden zbraňový systém za druhým.

Stoltenberg tiež uviedol, že vojnu na Ukrajine sa podarí ukončiť jedine pri rokovacom stole. "Na ukončenie tejto vojny bude musieť v určitej fáze opäť nastať dialóg s Ruskom. Musí však byť založený na ukrajinskej sile," povedal.

Na čele NATO ho nahradí Rutte

Stoltenberg, bývalý premiér Nórska, v októbri odstúpi z funkcie na čele NATO, ktorú zastával od roku 2014. Nahradí ho bývalý holandský premiér Mark Rutte.

Stoltenberg odmietol potvrdiť, že po odchode z NATO prevezme funkciu predsedu Mníchovskej bezpečnostnej konferencie po nemeckom diplomatovi Christophovi Heusgenovi. Vyhlásil, že má veľa možností a bude bývať v Osle.

Pozrite si aj profil nastávajúceho šéfa NATO z 26. júna:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok