Hypotéky by mali zlacnieť. Európska centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu

13.9.2024 16:26

Zlacnieť by mali hypotéky. Európska centrálna banka znížila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percentuálneho bodu. V tomto prípade inflácia poľavuje. Či bude banka v uvoľňovaní menovej politiky pokračovať zatiaľ neprezradila.

Kým vlani inflácia na Slovensku dosiahla v priemere desať percent, tento rok sa pohybuje okolo troch percent. Znamená to, že za každý nákup za stovku si ľudia priplatia tri eurá. Podobne sa upokojila situácia v ďalších krajinách eurozóny. Európska centrálna banka preto pristúpila k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. 

"Na základe nášho aktualizovaného hodnotenia inflačného výhľadu rada guvernérov rozhodla o znížení sadzby o 25 bázických bodov na štyri percentá," uviedla guvernérka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová.

Kroky centrálnej banky pocítia aj ľudia. Od základnej úrokovej sadzby sa totiž odvíja cena hypoték. Ak je nižšia, znamená to, že komerčné banky majú priestor na ich zlacňovanie. Aktuálne u nás banky ponúkajú pôžičky na bývanie s 5-ročnou fixáciou za približne štyri percentá.

Či bude Európska centrálna banka pokračovať v znižovaní sadzieb je otázne. Jej ďalší postup bude závisieť od vývoja ekonomiky a najmä inflácie. Tú naďalej tlačia hore drahé energie, ako aj rastúce mzdy. Trh práce zostáva na druhej strane odolný a voľne pracovné pozície sa blížia úrovniam pred pandémiou. 

"Čo sa týka budúcnosti, budeme sa vzhľadom na neistotu riadiť prichádzajúcim údajmi. Nezaväzujeme sa k určitej trajektórii sadzieb," dodala Lagardová.

Umiernenejší politici Európskej centrálnej banky, takzvané holubice, varujú pred recesiou a požadujú pokračovať v uvoľňovaní menovej politike. Zástancovia tvrdšej línie, takzvané jastraby, ktorí sú vo väčšine, naopak varujú pred opätovným rastom inflácie a vyzývajú k opatrnosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok