Pri prvej hypotéke je dôležité mať dostatočnú rezervu a stabilný príjem. Nezameriavajte sa len na úroky, radí odborník

12.9.2024 09:41

Pri žiadosti o prvú hypotéku treba mať tento krok detailne premyslený, mať dostatočnú rezervu, stabilný príjem a kvalitne zabezpečené riziká.

Hypotéka
Foto: Shutterstock

Upozornil na to oblastný riaditeľ Swiss Life Select Slovensko Ladislav Smoroň s tým, že prvú hypotéku si väčšinou berú ľudia vo veku približne 30 rokov, ktorí si chcú zaobstarať vlastné bývanie.

Ideálny vek na prvú hypotéku neexistuje

„Ideálny vek na prvú hypotéku neexistuje, no ideálny žiadateľ o hypotéku by mal mať žiadosť o hypotéku detailne premyslenú, mal by mať dostatočnú rezervu, stabilný príjem a kvalitne zabezpečené riziká,“ priblížil Smoroň.

Pripomenul, že na financovanie jednej nehnuteľnosti je možné v priebehu času využiť aj viacero hypoték. Bežné je podľa neho refinancovanie úveru. Prvú hypotéku tak môže človek refinancovať druhou, napríklad pre výhodnejšie podmienky, tú druhú ďalšou, napríklad z dôvodu navýšenia na rekonštrukciu nehnuteľností, no spláca v danom čase vždy iba jednu. Iným prípadom je, ak si človek vezme ďalšiu hypotéku na kúpu ďalšej nehnuteľnosti, vtedy musí splácať oba úvery.

Odborník priblížil, že v súčasnosti sú rozdiely medzi najobľúbenejšími fixáciami (3 a 5 rokov) na úrovni 0,1 %, väčší rozdiel je pri dlhších fixáciách. Skôr ako uvažovať nad dĺžkou fixácie je podľa Smoroňa vhodnejšie vyberať banku, ktorá v prípade výraznejšieho poklesu úrokových sadzieb na trhu dlžníkovi umožní za prijateľných podmienok zníženie úrokovej sadzby aj mimo výročia fixácie.

Pri výbere hypotéky treba zohľadniť viacero faktorov

Pri výbere sa netreba pozerať len po najlacnejšej hypotéke, v praxi to totiž vôbec nemusí byť pôžička s najnižším úrokom. Smoroň upozornil, že treba zohľadniť aj kompletné poplatky, dostupnosť banky či úroveň služieb, na ktoré je klient zvyknutý. Záujemcom o hypotéku neodporúča nechať si vypracovať individuálne ponuky či zadávať žiadosti o úver v každej banke. Takého klienta totiž môžu banky považovať za rizikového.

„V tomto je vysoká pridaná hodnota finančného sprostredkovateľa, ktorý už aj podľa vlastných skúseností vie odporučiť dve - tri banky, kde je reálne, aby človek hypotéku s požadovanými parametrami získal,“ priblížil odborník.

Pri plánovaní je kľúčový finančný plán

Doplnil, že aj pri refinancovaní hypotéky by sa mal žiadateľ namiesto hľadania najnižšej úrokovej sadzby zameriavať skôr na celkovú platbu a mal by zohľadniť aj všetky poplatky spojené s refinancovaním.

Pri príprave na prvú hypotéku sa podľa Smoroňa netreba zameriavať len na samotnú žiadosť, respektíve jej vybavenie, ale uvedomiť si treba, že ide o dlhodobý záväzok.

„Príprava na hypotéku má začínať reálnym finančným plánom. Je potrebné zhodnotiť možnosti v kontexte potrieb, možného vývoja finančného i realitného trhu či potenciálnych rizík s dosahom na kvalitu života,“ poradil Smoroň.

Pozrite si reportáž z 8. septembra 2024 o tom, že štvrtina Slovákov má finančný stres.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok