VIDEO: Počas demolácie mosta v Drážďanoch sa zrútila jeho ďalšia časť. Záchranári bojujú s časom

13.9.2024 09:14

V Drážďanoch sa počas demolácie zrútila do Labe ďalšia časť mosta Carolabrücke. Ide o úsek, po ktorom vedú električkové trate a ktorý sa čiastočne zrútil v stredu večer. Informuje o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu polície. Časť konštrukcie s vozovkou stále stojí.

Vo štvrtok sa záchranári rozhodli poškodenú konštrukciu úplne zdemolovať a začali s prípravnými prácami, pričom na oddelenie koľají použili pyrotechnickú zmes. Ďalšie prípravy na demoláciu pokračujú, uviedol dnes ráno hovorca hasičov Michael Klahre.

Riziko ďalšieho zrútenia pretrváva

Most Carolabrücke sa skladá z troch častí označených písmenami A, B a C. Po častiach A a B jazdia autá, zatiaľ čo v časti C boli električkové koľaje a chodník. V stredu sa časť mosta v úseku C zrútila v dĺžke asi 100 metrov a v súčasnosti hrozí extrémne riziko jej úplného zrútenia. Klahre uviedol, že laserové merania ukázali, že zvyšky tejto časti sa pomaly prepadávajú.

Technické posádky sú pod časovým tlakom, pretože od nedele sa na rieke Labe v Sasku očakáva vysoká voda, ktorá by podľa drážďanských hasičov mohla ešte zvýšiť riziko zrútenia mosta. Pre Českú republiku sa na najbližšie dni predpovedá vytrvalý a silný dážď, ktorý zasiahne aj východné Sasko. Nemecké úrady vydali varovanie pred povodňami aj pre Lužickú Nisu a Sprévu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok