FOTO/VIDEO: Dramatické ráno v Drážďanoch. Do rieky Labe sa zrútil most

11.9.2024 08:48 , Aktualizované: 11.9.2024 09:57

V saskom hlavnom meste Drážďany sa dnes ráno zrútila časť mosta Carolabrücke cez rieku Labe. Zasiahnutý bol chodník pre peších, cyklistický chodník a električková trať, informovala tlačová agentúra DPA. Nehoda si nevyžiadala žiadne zranenia, ale v rannej špičke sa očakávajú dopravné komplikácie.

Podľa DPA je Carolabrücke jedným z dôležitých dopravných mostov vo východonemeckom meste. Drážďanskí hasiči uviedli, že most sa zrútil v dĺžke 100 metrov. Poškodené boli aj dve teplovodné potrubia.

"V celom meste momentálne nefunguje diaľkové vykurovanie," potvrdili hasiči. Časti nábrežnej ulice Terrassenufer boli v dôsledku vody úplne zaplavené.

Podľa doterajších zistení si nešťastie nevyžiadalo žiadne zranenia. Drážďanský dopravný podnik uviedol, že na moste momentálne nepremávajú žiadne električky. Električkové linky premávajú na moste každú hodinu počas pracovných dní a v noci.

Príčina nie je známa

Zrútenie, ku ktorému došlo okolo 3:00 ráno, postihlo južnú polovicu mosta. Podľa hasičov sa na predmostí na strane Starého mesta Drážďan tiež vytvorila metrová trhlina. Na určenie rozsahu škôd odborníci použili drony. Policajti boli na mieste krátko po zrútení uprostred noci.

Príčina uvoľnenia častí mosta zatiaľ nie je známa. Jeho okolie bolo ohradené. Hasiči vyzvali obyvateľov, aby sa oblasti vyhýbali a nebránili práci záchranných tímov. Električková a automobilová doprava sú odklonené a cez Labe sa nesmú plaviť lode.

Obavy z ďalšieho zrútenia

Hasiči sa obávajú, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti silne poškodeného mosta. "Predpokladáme, že by sa mohli zrútiť aj ďalšie časti mosta," povedal v stredu ráno hovorca hasičov a opäť vyzval ľudí, aby sa od mosta vzdialili. Podľa neho by v blízkosti mosta a na ňom mohli vyhasnúť životy.

V európskej pamäti zostáva zrútenie mosta v Janove zo 14. augusta 2018, ktoré sa stalo najhorším nešťastím svojho druhu v moderných európskych dejinách. Počas búrky a dažďa sa zrútila dvestometrová časť Morandiho mosta, zavesená na najzápadnejšom z troch vysokých pilierov, do hĺbky 45 metrov.

Spolu s vozovkou sa na sklad a železničnú trať pod ním a do rozvodnenej rieky Polcevera zrútili viac ako tri desiatky osobných a nákladných áut. Pri zrútení zahynulo 43 ľudí, ďalších 16 ľudí prežilo s rôzne vážnymi zraneniami.

Podobné prípady sú vo svete časté

V Nemecku sa v decembri 2015 zrútil most Friesenbrucke cez rieku Emge, keď doň narazila nákladná loď a zničila strednú, otváraciu časť mosta. V roku 1966 sa po zrážke s loďou zrútil aj padací most Heiligenstedten v Šlezvicku-Holštajnsku.

Podobný prípad sa stal v Číne vo februári tohto roku, keď veľká loď narazila do mosta v čínskej provincii Guangdong a časť mostnej konštrukcie sa zrútila do vody spolu s autobusom a niekoľkými autami, pričom zahynulo päť ľudí. V marci sa v Baltimore na východe USA zrútila časť štvorprúdového mosta po náraze nákladnej lode do jedného z pilierov.

V Českej republike sa začiatkom decembra 2017 nečakane zrútila Trojská lávka, pričom sa zranili štyria ľudia, z toho dvaja vážne. Pokiaľ ide o príčinu zrútenia, najčastejšie sa hovorilo o korózii nosných lán ukrytých vo vnútri konštrukcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok