V obci na severe Slovenska úmyselne poškodili vodný zdroj v piatom stupni ochrany. Desiatky domácností prišli o vodu

13.9.2024 00:00

V obci Hlboké nad Váhom niekto úmyselne poškodil potrubie do vodojemu, ktoré zásobuje obec. Bez vody zostali desiatky domácností. Vodu dovážajú v cisternách. Zdroj vody sa nachádza v piatom stupni ochrany.

Obyvatelia Hlbokého pri Bytči pijú jednu z najkvalitnejších vôd na Slovensku. Tečie priamo z prírodnej rezervácie Súľovské skaly. Potrubie postavil po Nežnej revolúcii bývalý starosta. 

Rúra vedie pol metra pod zemou ťažko dostupným horským terénom. Neznámy páchateľ presekol potrubie v mieste, kde ho odkryli prívalové dažde. 

„Vyšetrovateľ OR PZ v Žiline v uvedenom prípade začal trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia,“ oznámila hovorkyňa KR PZ Žilina Zuzana Šefčíková.

Vyzvali ľudí, aby vodu šetrili

Severoslovenské vodárne poruchu opravili, avšak prívod vody nie je taký výdatný ako predtým. Nevylučujú, že je poškodené na viacerých miestach. Vzhľadom na krízovú situáciu vyzvali obyvateľov, aby vodu šetrili. 

„V súčasnosti naša spoločnosť zabezpečuje dopĺňanie vodojemu prostredníctvom cisternových vozidiel a toto bude pokračovať až do odstránenia následkov udalosti,“ informovala hovorkyňa Severoslovenské vodárne a kanalizácie Dagmar Rošková.

Privádzač do vodojemu je v správe obce. Nakoľko však ide o prírodnú rezerváciu, technické riešenie ako potrubie ochrániť, je obmedzené.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok