Čistota Dunaja je na hranici pitnej vody. Staré koryto sa stáva pre ryby neobývateľné, hovoria odborníci

19.8.2024 07:19

Staré koryto Dunaja sa stáva pre ryby neobývateľné. Z výskumu odborníkov z Juhočeskej univerzity vyplýva, že za to môžu vodné diela. Paradoxom je, že aj keď je voda v Dunaji na úrovni pitnej vody, populácia rýb v nej výrazne klesla.

Väčšina ľudí si myslí, že Dunaj je špinavý a znečistený. Napriek tomu, že preteká veľmi civilizovanou časťou Európy, kde je veľa miest a priemyslu či silná lodná doprava je kvalita vody pozoruhodná.

Prichádza sa o časť vzácnych rýb

Dunaj práve naopak je jedna z najčistejších riek. Kvalita vody tu v Bratislave na úrovni pitnej vody. Odborníci však neodporúčajú vodu piť. Paradoxom je, že aj napriek vysokej kvalite vody staré koryto Dunaja prichádza o veľkú časť vzácnych rýb.

"Keď berieme do úvahy posledný ichtyologický výskum z roku 2022, tak zistíme, že v Dunaji je až o 84% menej rýb, ako tomu bolo v roku 1970," hovorí rybárska Stráž Michal Mifkovič.

Za príčinou stojí človek

"Príčinou sú hydromorfologické zmeny, to znamená úpravy rieky. Nie je to len na Slovensku ale aj v Rakúsku a Nemecku sa stavajú vodné diela," dodal ichtyológ Vlado Kováč.

"Tie dôvody sú vlastne dva a za obidva môže človek. Čo sa týka starého Dunaja a jeho ramennej sústavy, sa hlavne jedná o vybudovanie Vodného diela Gabčíkovo. Tento jav je ešte podporovaný vplyvom klimatických zmien," hovorí ichtyológ Bořek Drozd.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok