Ukrajina nasadzuje drony na samovražedné misie. Čierna vdova odnesie kilá výbušnín k extrémne vzdialenému cieľu

11.9.2024 18:49

Ukrajinské ministerstvo obrany schválilo zaradenie nového dronu Čierna vdova do výzbroje a jeho bojové využitie. Výhodou samovražedného stroja je jeho nízka cena a veľká nosnosť výbušnín.

čierna vdova Ukrajina zbraň
Foto: X/The Kyiv Independent

Kamikadze dron

Podľa denníka Ukrajinska pravda ide o bezpilotný systém, ktorý môže slúžiť aj ako kamikadze dron. Jeho úlohou bude dopraviť výbušninu na cieľové miesto a následne ju odpáliť.

Drony sú určené na taktické použitie a môžu byť nasadené počas dňa aj v noci, uviedlo ministerstvo, no konkrétne špecifikácie nezverejnilo. Informáciu priniesol český portál Novinky.cz.

Lacný prepravca výbušnín

Čierna vdova, kvadrokoptéra ukrajinskej výroby, sa vyznačuje relatívne nízkou cenou, čo ju robí vhodnou na použitie ako samovražedný dron schopný prepraviť niekoľko kilogramov výbušnín.

Ukrajina od začiatku ruskej invázie zintenzívnila vývoj a produkciu zbraní, ktoré sa vyrábajú nielen na domácej pôde, ale aj v spolupráci so zahraničnými partnermi.

Pýchy ukrajinskej armády

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov informoval, že ukrajinské drony dokážu zasiahnuť ciele v Rusku vzdialené až 1 800 kilometrov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno oznámil aj úspešné použitie raketového dronu Paljanycja, ktorý kombinuje vlastnosti dronu a strely s plochou dráhou letu.

Tento systém umožňuje Kyjevu zasiahnuť ruské územie bez potreby povolenia na použitie západných striel.

Na zasiahnutie Moskvy stačí zariadenie s dosahom 700 kilometrov. Ďalšou pýchou ukrajinskej armády sú námorné drony MAGURA V5.

Ukrajina útočila na deväť ruských regiónov. Viac v reportáži z 10. septembra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok