Rusi šetria na ochrane pred ukrajinskými dronmi. Tanky namiesto kovových klietok chránia gumové rohože

Ruská armáda zaviedla novú funkciu na ochranu svojich tankov pred ukrajinskými dronmi. Zároveň sa tým majú ušetriť peniaze. Ruské tanky preto teraz namiesto kovových klietok "zdobia" vystužené gumové rohože.

Ruský tank
Foto: x/Russian MoD

O sérii novo vybavených tankov T-90 informovala ukrajinská webová stránka Kyiv Post s odvolaním sa na televízny kanál ruského ministerstva obrany.

Kovové klietky proti dronom

Rusi doteraz používali na ochranu tankov pred bezpilotnými lietadlami kovové klietky. Tie chránili najmä veže tankov, kde je pancier najtenší, píše Prima CNN News.

Chránili síce stroj, ale za cenu zníženej viditeľnosti. "Počas operácií sa tieto kovové konštrukcie deformujú, lámu a strácajú svoje ochranné vlastnosti," povedal podľa Kyiv Post hovorca ruskej armády.

Rusko našlo novinku

Rusi preto hľadali inováciu, ktorá by tanky ochránila. Zamerali sa predovšetkým na opatrenia, ktoré by zabránili preniknutiu dronov do korby. Prijaté riešenia však často vytvárali ešte väčšie problémy, ktoré mohli operátori dronov využiť.

Patrili k nim kovové schránky aj zariadenia, ktoré prerušili spojenie medzi operátorom a dronom v teréne. Ukrajinci však dokázali vyriešiť aj to, okrem iného pomocou umelej inteligencie.

Lacné riešenie na ochranu

Ruská armáda nakoniec prišla s pomerne jednoduchým a hlavne lacným riešením - vystuženými gumovými rohožami. Tento nový "experiment" je z pohľadu posádky funkčný a aj cenovo dostupný. Uvidíme, ako bude fungovať v každodenných operáciách.

Podľa spomínaného servera však "gumové rohože" skôr posilnia morálku a sebavedomie posádky tanku, než aby poskytli skutočnú ochranu pred dronmi.

Okrem gumových rohoží Rusko dávalo na tanky valce na míny a improvizovaným pancierom pozostávajúcim z kovových plátov a kovových debien vytvorili z tanku korytnačku.

Pozrite si archívnu reportáž z 8. júna 2024 o tom, ako sa ženy učia ovládať drony.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok