Bohaté západné krajiny potláčajú protesty proti klimatickým zmenám. V chudobných krajinách však moralizujú, tvrdí štúdia

11.9.2024 05:00

Bohaté západné demokratické krajiny používajú tvrdé represívne opatrenia na potlačenie protestov klimatických aktivistov. Zároveň ale kritizujú podobnú drakonickú taktiku úradov v rozvojových či autoritárskejších krajinách.

Španielske schody, aktivisti, farba
Foto: TASR/AP

Napísal v utorok (10. 9.) denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu organizácie Climate Rights International.

Správa upozornila na čoraz tvrdšie zaobchádzanie s klimatickými aktivistami v Austrálii, Nemecku, Francúzsku, Holandsku, Švédsku, Británii či USA.

Organizácia tvrdí, že zásahy v týchto krajinách - vrátane dlhých trestov odňatia slobody, preventívneho zadržiavania či obťažovania klimatických aktivistov - sú porušením zákonnej zodpovednosti vlád za ochranu základných práv na slobodu prejavu, zhromažďovania a združovania.

Pokrytectvo

Západné vlády zároveň často kritizujú režimy v rozvojových krajinách za nedodržiavanie práva na pokojný protest, zdôraznila štúdia.

"Vlády príliš často zaujímajú silné a zásadové stanovisko k právu na pokojný protest v iných krajinách - ale keď sa im nepáčia určité druhy protestov doma, prijímajú zákony a nasadzujú políciu, aby ich zastavila," povedal šéf organizácie Climate Rights International Brad Adams.

Drakonické tresty

V celej Európe, USA a Británii reagovali úrady na nenásilné protesty proti klíme masovým zatýkaním a novými drakonickými zákonmi, ktoré viedli k dlhým trestom odňatia slobody, uvádza britský denník.

V niektorých prípadoch boli účastníci protestov politiky a médiami označení za chuligánov, sabotérov alebo ekoteroristov.

Významní obhajcovia ľudských práv a ekologickí aktivisti vyjadrili znepokojenie nad zásahmi a vyzvali vlády, aby chránili právo na nenásilný protest, upozornil The Guardian.

Stupňujúca sa klimatická kríza má v roku 2024 za následok rekordné teploty po celom svete, ktoré spôsobia nedostatok potravín, masové sťahovanie ľudí a ekonomické ťažkosti - a tiež smrtiace požiare a záplavy, napísal denník.

Namiesto prijatia naliehavých opatrení na rýchle obmedzenie využívania fosílnych palív a zastavenie ekologického kolapsu sa však mnoho relatívne bohatých krajín zameralo na opatrenia vedúce k zastaveniu ľudí, ktorí bijú na poplach a zúčastňujú sa na protestoch, poznamenáva správa.

Zastavte represie, vyzýva organizácia

Organizácia Climate Rights International preto vyzvala demokratické vlády na celom svete, aby zastavili represie a chránili práva ľudí na protest.

"Vlády by mali vnímať klimatických protestujúcich a aktivistov ako spojencov v boji proti zmene klímy, nie ako zločincov," uviedol Adams.

Pozrite si archívnu reportáž z 25. júla 2024 o tom, ako klimatickí aktivisti narušili prevádzku letiska v Nemecku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok