Posledná šanca vidieť ľadovce. Klimatické zmeny zvyšujú nebezpečenstvo pre turistov, obsadili dychberúce miesta

7.9.2024 05:00

Stále viac ľudí sa snaží vidieť ľadové krásy prírody, kým úplne nezmiznú, čo miestam ako Island prináša turistický boom. Rastúce teploty a ústup ľadovcov spopularizovali novú formu cestovania - takzvanú "turistiku poslednej šance".

ľadová jaskyňa, Island
Foto: Profimedia (ilustračné foto)

Ľadovcová tragédia na Islande

V jednom z najväčších európskych národných parkov zahynul v auguste americký turista, keď sa nad ním zrútil strop ľadovej jaskyne. Jeho priateľka vyviazla so zraneniami. Hoci nehoda na Islande nemôže priamo súvisieť so zmenou klímy, stále sa zvyšujúce teploty a ustupujúce ľadovce spopularizovali novú formu cestovania zvanú „turistika poslednej šance“.

Čoraz viac ľudí sa ponáhľa pozrieť si ľadové prírodné krásy skôr, ako sa roztopia, a miesta ako Island vďaka tomu profitujú z rozmachu cestovného ruchu.

Podľa Elin Sigurveigovej Sigurdardottirovej, šéfky agentúry Icelandic Mountain Guides, sa na ľadovcové túry v tomto ostrovnom štáte na severe Európy každoročne vydá pol milióna ľudí. Agentúra organizuje výlety na ľadovec v národnom parku Vatnajökull, kde zahynul americký turista.

Pár zo Spojených štátov bol na pešej túre po ľadovci Breidamerkurjökull, ktorý je známy svojimi jasne modrými ľadovými jaskyňami vytvorenými topiacou sa vodou. Po tomto incidente Správa národného parku zastavila ľadovcové túry, aby sa incident vyšetril.

Ľadovce prinášajú riziká

„Je to dobrý príklad vplyvu klimatických zmien na ľadovcovú turistiku,“ povedal o nehode geograf Emmanuel Salim z Univerzity v Toulouse vo Francúzsku. Odborníci ako on sa domnievajú, že v súčasnosti, keď ľadovcová turistika získava na popularite, môže si to vyžadovať väčšiu ochranu turistov.

Miznúce ľadovce prinášajú riziká. Napríklad topenie zvyšuje ich náchylnosť na zrútenie. Moréna ľadovca, čo je val zložený z hornín a pôdy, sa môže v dôsledku topenia ľadu stať nestabilnou a spôsobiť nebezpečné zosuvy pôdy.

"Zlaté bane"

Turistickí sprievodcovia preto podľa Salima pracujú na adaptačných stratégiách, aby ich agentúry nezanikli. Častejšie okrem iného udržiavajú turistické chodníky, mosty, schody a zábradlia na prístupových cestách k ľadovcom. Na jeho povrch sa niekedy umiestňujú izolačné prikrývky, aby sa znížila rýchlosť topenia, najmä v blízkosti ľadových jaskýň.

Tieto jaskyne, ktoré spopularizovali fotografie zverejnené fotografmi na sociálnych sieťach, islandskí sprievodcovia prezývajú „zlaté bane“. Extrémne teplo však môže destabilizovať časti jaskýň. Prehliadky, ktoré boli predtým častejšie v zime, sa rozšírili aj na leto. Letné teploty na Islande stúpajú, pretože Zem sa otepľuje, najmä v dôsledku spaľovania fosílnych palív.

Čím viac návštevníkov, tým viac nehôd

„Prichádza viac outdoorových nadšencov, ale ľadovce sú nestabilnejšie ako kedysi,“ povedal Trevor Kreznar, generálny riaditeľ Exit Glacier Guides z Národného parku Kenai Fjords na Aljaške. „Keby bolo len viac ľudí, ale ľadovce by zostali rovnaké ako v 80. rokoch, nebol by to taký veľký problém,“ dodal.

Sprievodcovia zvyčajne hodnotia stav ľadovcov na základe svojich skúseností, ale keďže klimatické zmeny ovplyvňujú dynamické prostredie ľadovcov, ich expertíza sa stáva zložitejšou, vyjadril sa Johannes Theodorus Welling, odborník na ľadovcovú turistiku z Islandskej univerzity.

„Môžu sa objaviť nové udalosti, ktoré sa v minulosti nikdy nestali,“ domnieva sa Welling. Takéto riziká si môžu vyžadovať systém včasného varovania pred zrútením ľadovca alebo pohotovostné plány pre záchranárov. „Svojim klientom vždy hovorím: 'Ľudia neumierajú na ľadovci, ale pod ľadovcom,'“ povedal Kreznar o jaskyniach.

Vplyv klimatických zmien

Spoločnosť IceWalks, ktorá organizuje výlety na ľadovec Athabasca v národnom parku Jasper v kanadskej provincii Alberta, musí podľa jej majiteľa Corina Lohmanna dvakrát až trikrát za sezónu meniť trasy k úpätiu ľadovca kvôli topeniu.

Cesty boli v posledných rokoch ovplyvnené aj lesnými požiarmi vrátane jedného z nich, ktorý toto leto uzavrel prístup k ľadovcu. Bez týchto uzáver by bol tento rok najvyťaženejší od založenia spoločnosti v roku 1985, povedal Lohmann. Podľa jeho slov však rast nebude trvať dlho.

„Trvanlivosť tohto trendu vyprší v nasledujúcich 30 až 50 rokoch - a možno aj skôr,“ povedal Lohmann. Hoci jeho spoločnosť neponúka túry na ľadovce ako turistiku poslednej záchrany, upozorňuje na vplyv klimatických zmien na ľadovce. 

Pozrite si reportáž z 26. augusta o zrútení ľadovej jaskyne na Islande.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok