Volkswagen po 30 rokoch ruší zmluvu o pracovných miestach. Od júla môže na domácej pôde prepúšťať

10.9.2024 17:35

Automobilový koncern Volkswagen formálne vypovedal dohodu o zabezpečení pracovných miest, ktorá bránila prepusteniu zamestnancov v jeho nemeckých podnikoch od roku 1994.

Volkswagen
Foto: TASR/AP

V utorok (10. septembra) o tom podľa agentúry DPA informoval odborár. Znamená to, že zmluva, ktorá mala pôvodne platiť až do roku 2029, vyprší za šesť mesiacov, takže v júli budúceho roka môže podnik začať v Nemecku prepúšťať.

Dohoda s odbormi a radou

Okrem dohody o zabezpečení pracovných miest vedenie Volkswagenu zrušilo aj program, ktorý zabezpečoval zamestnávanie stážistov, a program zamestnávania ľudí prostredníctvom pracovných agentúr.

Teraz sa firma chystá dohodnúť s odbormi a závodnou radou na nových pravidlách tak, aby mohla začať platiť od polovice budúceho roka.

"Tento časový úsek nám teraz dáva príležitosť nájsť spoločne so zástupcami zamestnancov riešenie, ako urobiť Volkswagen trvalo konkurencieschopným," uviedol personálny riaditeľ Gunnar Kilian.

"Súčasná fáza prispieva k neistote. Môžeme jej čeliť, ak včas vytvoríme pre našu spoločnosť perspektívy do budúcnosti,“ dodal Kilian.

Téme možného zatvárania domácich závodom automobilky sa redakcia ta3 venovala aj v reportáži zo 4. septembra:

Možný zánik domáceho závodu

Volkswagen oznámil, že bude nútený zrušiť program ochrany pracovných miest, ktorý platil 30 rokov, minulý týždeň.

Oznámil tiež, že možno bude nútený uzavrieť niektorý zo svojich nemeckých závodov. Žiadny časový plán však zatiaľ nezverejnil.

Vnútropodnikové odbory a odborový zväz IG Metall sa odvtedy proti plánom vedenia ohradzujú.

"Teraz spoločnosť splnila to, čo sme už niekoľko dní očakávali," povedala šéfka podnikovej rady Daniela Cavalloová. Zároveň zopakovala nesúhlas s oznámeným zámerom. "Budeme sa tvrdo brániť tomuto historickému útoku na naše zamestnanie. Z prevádzkových dôvodov u nás nedôjde k žiadnemu prepúšťaniu," citovala ju DPA.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok