Volkswagen sa ocitol na rázcestí. Nemecký minister prosí, aby nezatváral domáce závody

4.9.2024 14:35

Minister hospodárstva spolkovej krajiny Dolné Sasko Olaf Lies považuje za správne, že skupina Volkswagen sa napriek súčasným problémom stále zameriava na rozvoj elektromobility. Informuje o tom agentúra DPA.

Je cesta k elektrickej mobilite správna?

Transformácia vždy prináša ťažkosti, "to však nič nemení na tom, že cesta k elektrickej mobilite je správna", povedal Lies v rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Braunschweiger Zeitung. Alternatívou k elektromobilite je pozastaviť inovácie a predávať spaľovacie motory čo najdlhšie, a to určite nie je správna cesta, dodal minister.

Lies podporil aj návrh spolkového ministra hospodárstva Roberta Habecka na poskytnutie nových stimulov na nákup elektrických áut.

"Potrebujeme impulzy pre trh, vonkajšie stimuly, ktoré by tiež generovali predaj," povedal Lies. Počet nových registrácií e-automobilov v Nemecku sa nedávno prepadol v dôsledku zrušenia štátnych dotácií.

Budúcnosť Volkswagenu

Úspešná budúcnosť Volkswagenu je podľa ministra kľúčová pre Dolné Sasko, kde má automobilka svoje sídlo, ako aj pre celé Nemecko.

"Volkswagen je najväčším zamestnávateľom v priemysle v Dolnom Sasku. A ide aj o státisíce priamych a nepriamych pracovných miest v celom Nemecku, ale aj o otázku inovácií a budúcej životaschopnosti," dodal. Cieľom je nielen súčasné závody udržať, ale ich aj rozvíjať. "Mojím cieľom je zabezpečiť, aby automobilový priemysel zostal srdcom priemyslu v Dolnom Sasku," zdôraznil.

Volkswagen má centrálu v dolnosaskom Wolfsburgu. V spolkovej krajine na severozápade Nemecka má ešte päť ďalších závodov, a to v mestách Hannover, Braunschweig, Emden, Salzgitter a Osnabrück.

Domáce závody Nemecko

Nemecký minister práce a sociálnych vecí Hubertus Heil v stredu vyzval automobilovú skupinu Volkswagen, aby napriek úsporným opatreniam nezatvárala svoje domáce závody. Predstavenstvo, zamestnanecké rady a odbory musia nájsť rozumné riešenia, povedal Heil.

Úlohou všetkých zúčastnených strán je zabezpečiť, aby závody pokračovali, uviedol minister. Problémy je podľa neho možné vyriešiť prostredníctvom sociálneho partnerstva, ktoré má vo Volkswagene dlhú tradíciu.

Vláda môže automobilku podporiť, napríklad prostredníctvom stimulačných opatrení na rozvoj elektromobility. "Nemecko musí zostať silnou automobilovou krajinou," zdôraznil.

Najväčší európsky výrobca automobilov Volkswagen v pondelok (2. 9.) oznámil, že v rámci programu znižovania nákladov vo svojej rovnomennej hlavnej značke už nie je vylúčené zatváranie závodov v Nemecku.

Skupina má takisto v úmysle vypovedať dohodu o garancii pracovných miest, ktorá platí od roku 1994 a do roku 2029 vylučuje prepúšťanie nariadené zamestnávateľom.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. decembra 2023 o Volkswagene.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok