Pápež František je vo Východnom Timore. Jeho omša prilákala viac ako 600-tisíc ľudí

10.9.2024 12:27

Na záverečnej omši pápeža Františka v hlavnom meste Dili sa v prímorskom parku zúčastnilo približne 600 000 ľudí, čo je takmer polovica obyvateľov Východného Timoru. Tlačová agentúra AP v utorok informovala, že obrad sa konal na rovnakom mieste, kde sa počas boja krajiny za nezávislosť od Indonézie modlil pápež Ján Pavol II.

Podľa agentúry AP je to pravdepodobne najvyššia účasť na príhovore hlavy katolíckej cirkvi v histórii z hľadiska počtu obyvateľov, hoci iné pápežské príhovory v ľudnatejších krajinách prilákali milióny ľudí.

More žltých a bielych dáždnikov

V parku Tasitol bolo more žltých a bielych dáždnikov - farieb vlajky Svätej stolice.

Obyvatelia ostrova sa nimi chránili pred popoludňajším slnkom v očakávaní Františkovho príchodu na bohoslužbu. V horúcom počasí ich občas vystriedali kropiace autá s vodou rozháňanou po poliach.

O Tasitolu sa hovorí, že je to miesto, kde indonézske vojská odhadzovali telá zabitých počas svojej 24-ročnej nadvlády nad Východným Timorom. Miesto je teraz známe ako „Park mieru“ a nachádza sa v ňom socha Jána Pavla II. v nadživotnej veľkosti.

Pripomína jeho návštevu v roku 1989, keď poľský pápež odsúdil Indonéziu za porušovanie ľudských práv a povzbudil miestnych obyvateľov.

Náročná situácia Východného Timoru

Návšteva Jána Pavla II. vtedy pomohla poukázať na ťažkú situáciu obyvateľov Východného Timoru a utláčateľskej vlády Indonézie, počas ktorej bolo za štvrťstoročie zabitých až 200 000 ľudí.

František sa vydal po stopách Jána Pavla II. a snažil sa povzbudiť tento národ dve desaťročia po tom, ako sa v roku 2002 osamostatnil.

Východný Timor zostáva jednou z najchudobnejších krajín sveta. Podľa Rozvojového programu OSN približne 42 % z jeho 1,3 milióna obyvateľov žije pod hranicou chudoby.

Obyvatelia sú hlboko veriaci

Miestni obyvatelia sú však hlboko veriaci - územie je od príchodu portugalských moreplavcov začiatkom roku 1500 prevažne katolícke a v súčasnosti sa k tejto viere hlási približne 97 percent obyvateľov.

Preto prišli v húfoch privítať prvého pápeža, ktorý ich navštívil ako nezávislý národ.

Vládne orgány uviedli, že na omšu sa prostredníctvom svojich diecéz zaregistrovalo približne 300 000 ľudí, ale prezident José Ramos-Horta povedal, že očakáva 700 000 ľudí a Vatikán predpovedal až 750 000 ľudí.

Vatikánsky hovorca Matteo Bruni neskôr citoval odhady miestnych organizátorov, podľa ktorých sa na omši v parku Tasitol a jeho okolí zúčastnilo 600 000 ľudí.

Pápež František navštívil Východný Timor v rámci svojej 12-dňovej cesty po Ázii. Tento ostrovný štát je predposlednou zastávkou a zároveň jedinou väčšinovo katolíckou krajinou na jeho programe.

Sedemdesiatosemročný pápež je na svojej doteraz najdlhšej zahraničnej ceste, ktorá zahŕňa štyri krajiny juhovýchodnej Ázie a Oceánie.

Do Východného Timoru pricestoval z Papuy-Novej Guiney, kde v nedeľu doručil zdravotnícky materiál do malého mesta na okraji rozsiahlej džungle v jednej z najodľahlejších oblastí sveta. Svoje turné ukončí tento týždeň v Singapure.

Pozrite si archívnu reportáž z 9. septembra 2024 o tom, ako pápež pricestoval na Východný Timor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok