Pápež Papuáncom: Ukončite kmeňové vojny. Hlava katolíckej cirkvi pokračuje vo svojej ceste po Ázii

7.9.2024 21:40

Ukončite kmeňové konflikty. Takto znela priama výzva pápeža Františka obyvateľom Papuy-Novej Guiney počas jeho návštevy krajiny. Hlava rímskokatolíckej katolíckej cirkvi požiadala Papuáncov, aby spravodlivo a svedomito využívali prírodné zdroje.

Františka privítali v metropole Port Moresby ľudia z celej ostrovnej krajiny, ktorá je súčasťou britského Spoločenstva národov. Predviedli mu tradičné tance so zreteľnou príchuťou kmeňových kultúr Papuy-Novej Guiney. V úplnom protiklade s pestrosťou tradičných kostýmov je história spolužitia papuánskych kmeňov, ktorá je plná konfliktov, často veľmi krutých.

Vyzval k mieru

„Dúfam, že kmeňové násilie ustane, pretože spôsobuje veľa obetí, bráni ľuďom žiť v mieri a prekáža rozvoju,“ povedal pápež.

Pontifika fascinuje rozmanitosť obyvateľov krajiny, v ktorej sa hovorí zhruba 800 jazykmi. Takáto pestrosť musí byť podľa neho pre krajinu prínosom a nie zdrojom nevraživosti a občianskej nezodpovednosti. František v Papue-Novej Guinei absolvoval viacero politických a cirkevných aktivít. Stretol sa aj so študentmi, deťmi ulice a navštívil dievčenskú školu v metropole Port Moresby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok