Technologické giganty čelia miliardovým pokutám. Súdny dvor EÚ nariadil tresty za daňové úľavy a monopolné praktiky

10.9.2024 10:47

Súdny dvor EÚ potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého musí Apple vrátiť Írsku 13 miliárd eur za nezákonnú daňovú pomoc. Zároveň bol potvrdený rekordný trest vo výške 2,42 miliardy eur pre Google za zneužívanie dominantného postavenia na trhu.

Apple musí vrátiť Írsku 13 miliárd

Americká technologická spoločnosť Apple musí Írsku vrátiť 13 miliárd eur, ktoré dostala na daniach, rozhodol v utorok Súdny dvor EÚ, čím definitívne potvrdil rozhodnutie Európskej komisie z roku 2016, ktoré sa Apple snažil zvrátiť.

„Stanovisko Írska vždy bolo, že Írsko neposkytuje zvýhodnené daňové zaobchádzanie žiadnym spoločnostiam, ani daňovým poplatníkom,“ uviedla v reakcii na rozhodnutie najvyššieho únijného súdu írska vláda. Zdôraznila tiež, že vzhľadom na zmeny v írskom daňovom systéme je rozhodnutie súdu teraz “už len historickou záležitosťou“.

Podľa súdu Írsko poskytlo spoločnosti Apple v rokoch 1991 až 2014 nezákonnú štátnu pomoc vo forme daňových úľav a je povinné ju od spoločnosti vymáhať. Írska vláda oznámila, že začne proces uvoľňovania peňazí zo zverenského fondu, na ktorom sú požadované financie od Applu uložené.

V roku 2020 Všeobecný súd Súdneho dvora EÚ na základe odvolania írskej vlády zrušil rozhodnutie EK. Komisia sa následne odvolala na SDEÚ ako súd vyššieho stupňa. SDEÚ zrušil rozhodnutie Všeobecného súdu a vydal konečné rozhodnutie, ktorým potvrdil postup EK.

Daňové nedoplatky

EK uviedla, že v dôsledku daňových zmlúv spoločnosť Apple platila v Írsku dane zo svojich európskych ziskov v rozsahu od 1 % v roku 2003 do 0,005 % v roku 2014. Daňové rozhodnutia z rokov 1991 a 2007 určovali spôsob zdaňovania ziskov dvoch írskych dcérskych spoločností spoločnosti Apple, Apple Sales International a Apple Operations Europe.

Podľa argumentov EK, ktoré potvrdil najvyšší súd EÚ, však táto metóda neodrážala ekonomickú realitu. Dublin však argumentoval, že Apple zaplatil dane, ktoré mal zaplatiť, a nedostal žiadnu nezákonnú štátnu pomoc.

Šéf spoločnosti Apple Tim Cook v roku 2016 označil rozhodnutie EK za politicky motivované. V apríli 2018 však Apple oznámil, že začne írskej vláde splácať daňové nedoplatky. So splácaním začal 18. mája, keď na trustový účet zriadený írskou vládou vložil 1,5 miliardy eur. Peniaze mali zostať na účte až do vyriešenia odvolania proti rozhodnutiu EK, ktoré nariaďovalo zaplatenie dane.

Rekordná pokuta pre Google

Najvyšší súd Európskej únie potvrdil rekordnú pokutu vo výške 2,42 miliardy eur pre americkú internetovú spoločnosť Google, ktorá je súčasťou skupiny Alphabet. Európska komisia udelila spoločnosti pred rokmi pokutu za zneužívanie dominantného postavenia na trhu služieb porovnávania cien. Súdny dvor EÚ to v utorok oznámil v tlačovej správe. Google uviedol, že je z rozhodnutia sklamaný.

Európska komisia v roku 2017 uložila spoločnosti Google pokutu za to, že využíva svoju vlastnú službu pre svoje vlastné služby za nekalé konanie voči menším európskym konkurentom. Pokuta je jednou z troch sankcií, ktoré EK uložila spoločnosti Google v uplynulom desaťročí za rôzne porušenia antitrustových pravidiel.

„Z rozhodnutia Súdneho dvora sme sklamaní,“ uviedol Google „Tento rozsudok sa týka veľmi špecifického súboru skutočností. Už v roku 2017 sme zmenili produkt tak, aby sme vyhoveli rozhodnutiu Európskej komisie. Tento prístup úspešne funguje už viac ako sedem rokov a generuje miliardy kliknutí viac ako ôsmim stovkám porovnávačov,“ dodal americký podnik.

Porušenie antitrustových pravidiel

Sudcovia Súdneho dvora poznamenali, že právo EÚ sa nezaoberá existenciou dominantného postavenia, ale len jeho zneužitím. Konanie podnikov v dominantnom postavení, ktoré obmedzuje hospodársku súťaž a môže spôsobiť ujmu jednotlivým podnikom a spotrebiteľom, je zakázané.

Táto pokuta je jednou z troch sankcií, ktoré EK uložila spoločnosti Google za posledné desaťročie za rôzne porušenia antitrustových pravidiel. Celková hodnota uložených pokút je 8,25 miliardy eur. 

Pozrite si reportáž zo 6. augusta 2024 o súdnom procese spoločnosti Google.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok