Európska únia začala vyšetrovanie spoločností Apple, Google a Meta v súvislosti s reguláciou internetu

25.3.2024 11:55

Európska komisia (EK) začala svoje prvé vyšetrovanie amerických technologických spoločností Apple, Google a Meta Platforms v súvislosti s možným porušením nariadenia o digitálnych trhoch (DMA), oznámila to v pondelok Komisia v tlačovej správe. Nariadenie vstúpilo do platnosti tento mesiac.

Europe_Digital_Rules197475.jpg
Foto: TASR/AP

"Komisia má podozrenie, že opatrenia, ktoré zaviedli títo strážcovia prístupu, nie sú dostatočne účinné na to, aby dodržiavali svoje povinnosti vyplývajúce z DMA," napísala komisia. Tá okrem iného plní úlohu protimonopolného orgánu v Európskej únii.

Strážcovia prístupu

V septembri minulého roka Európska komisia označila šesť veľkých internetových spoločností za strážcov prístupu (gatekeepers), ktorí musia dodržiavať pravidlá digitálnej normy DMA.

Päť z týchto spoločností je zo Spojených štátov - Apple, Google, Microsoft, Amazon a Meta - a šiestou je čínska spoločnosť ByteDance, ktorá vlastní platformu TikTok. Globálne digitálne firmy musia dodržiavať nové pravidlá, ktoré majú lepšie chrániť podnikanie ich menších konkurentov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok