Poverenému šéfovi parlamentu Žigovi zastavili trestné stíhanie. Dôvodom je premlčanie

10.9.2024 10:35 , Aktualizované: 10.9.2024 22:32

Prokurátor zastavil trestné stíhanie podpredsedovi Národnej rady SR Petrovi Žigovi, ktorý je poverený jej riadením.

Dôvodom je premlčanie. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.

"Prokurátor v predmetnej veci vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania obvineného z dôvodu premlčania," ozrejmila hovorkyňa.

Bol podozrivý z podplácania

Žiga bol podozrivý z toho, že v roku 2016, keď ešte pôsobil vo Ficovej strane Smer-SD, podplatil sudkyňu Najvyššieho súdu SR.

Polícia ho obvinila v roku 2020. Vinu v prípade niekdajší minister hospodárstva a životného prostredia Žiga dlhodobo odmietal.

V prípade dokázania viny mu hrozil trest odňatia slobody na dva až päť rokov.

Pomohla mu novela trestných kódexov

Na podplácanie sa podľa starého Trestného zákona vzťahovala päťročná premlčacia lehota.

Novela Trestného zákona však skrátila premlčacie lehoty, a to v prípade korupcie i ekonomických deliktoch. Pri podplácaní sa z päť rokov skrátila na tri.

V záväznom dokumente pre prokurátorov sa prvý námestník generálnej prokuratúry Jozef Kandera priklonil k výkladu, ktorý je priaznivejší pre obvinených, a to v podobe kratších premlčacích lehôt. Trestné stíhania tak musia prokurátori zastaviť.

Odborníci sa najskôr nevedeli dohodnúť, či sa nová lehota vzťahuje na prípady, ktorých obvinenia padli pred účinnosťou trestnej novely v auguste 2024, píše o tom portál Aktuality.sk.

Peter Žiga zareagoval na rozhodnutie prokurátora o zastavení stíhania. Celé jeho vyjadrenie v relácii Téma si môžete pozrieť tu:

O skutku vypovedala aj Jankovská

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská vypovedala o údajnom úplatku vo výške 100-tisíc eur, ktorý jej mal odovzdať Peter Žiga.

Tieto peniaze mala Jankovská údajne posunúť sudkyni v darčekovej taške v súvislosti so súdnym sporom o prevádzku vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Cieľom údajného úplatku malo byť dosiahnutie verdiktu v prospech štátu, čo sa aj v roku 2016 stalo.

Sudkyňa Najvyššieho súdu SR, ktorá sa k úplatku vyjadrila, priznala, že darčekovú tašku od Jankovskej dostala, no peniaze vrátila.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok